Mézes-mustáros lencsefőzelék
A lencsefőzelék igazán laktató étel és némi plusz alapanyaggal könnyen fel lehet dobni. A méz és a fokhagyma nagyon jól kiegészítik egymást, és rántás nélkül is sűrű lesz a főzelék. Könnyen elkészíthető, így egy kiskamasz már önállóan megfőzheti.

A lencsefőzelék igazán laktató étel és némi plusz alapanyaggal könnyen fel lehet dobni. A méz és a fokhagyma nagyon jól kiegészítik egymást, és rántás nélkül is sűrű lesz a főzelék. Könnyen elkészíthető, így egy kiskamasz már önállóan megfőzheti.
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj
50 dkg száraz zöldlencse
2 db közepes fej vöröshagyma
2 dl tejföl
víz
3 kisebb darab babérlevél
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mustármagos mustár
1 nagy evőkanál méz
1 mokkáskanál majoranna
1 mokkáskanál csombor
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 lapos teáskanál fűszersó
frissen őrölt bors
Tálaláshoz:
6 db főtt tojás
kenyér
ecet
petrezselyem
A lencsét jól átválogatjuk, átmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. Ebben a műveletben segíthetnek nekünk a gyerekek, és a száraz hüvelyesekkel önállóan is játszhatnak.
A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát. A hagymára rázúdítjuk a lencsét, és annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Összekeverjük, majd a babérlevéllel és fokhagymával együtt elkezdjük főzni. Közben fűszerezzük fűszersóval, frissen őrölt borssal, őrölt köménnyel, csomborral és majoránnával. 25-30 perc múlva puhára főzzük. Ekkor kiveszünk belőle két nagy merőkanállal, botmixerrel összepürésítjük, aztán a pürével besűrítjük a maradék lencsét. Hozzáöntjük a tejfölt, beletesszük a mustárt és a mézet. Jól összekeverjük, és összeforraljuk. Tálalás előtt kiszedjük a fokhagymagerezdeket és a babérlevelet. Főtt tojással és kenyérrel kínáljuk. Ecetet és apróra vágott petrezselyemzöldet is kínálhatunk mellé.