Mézes-mustáros lencsefőzelék

A lencsefőzelék igazán laktató étel és némi plusz alapanyaggal könnyen fel lehet dobni. A méz és a fokhagyma nagyon jól kiegészítik egymást, és rántás nélkül is sűrű lesz a főzelék. Könnyen elkészíthető, így egy kiskamasz már önállóan megfőzheti.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 07. Paulik András

A lencsefőzelék igazán laktató étel és némi plusz alapanyaggal könnyen fel lehet dobni. A méz és a fokhagyma nagyon jól kiegészítik egymást, és rántás nélkül is sűrű lesz a főzelék. Könnyen elkészíthető, így egy kiskamasz már önállóan megfőzheti.


Hozzávalók:

3 evőkanál olaj

50 dkg száraz zöldlencse

2 db közepes fej vöröshagyma

2 dl tejföl

víz

3 kisebb darab babérlevél

4 gerezd fokhagyma

2 evőkanál mustármagos mustár

1 nagy evőkanál méz

1 mokkáskanál majoranna

1 mokkáskanál csombor

1 mokkáskanál őrölt kömény

1 lapos teáskanál fűszersó

frissen őrölt bors

Tálaláshoz:

6 db főtt tojás

kenyér

ecet

petrezselyem

A lencsét jól átválogatjuk, átmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk.  Ebben a műveletben segíthetnek nekünk a gyerekek, és a száraz hüvelyesekkel önállóan is játszhatnak.

A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát. A hagymára rázúdítjuk a lencsét, és annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Összekeverjük, majd a babérlevéllel és fokhagymával együtt elkezdjük főzni. Közben fűszerezzük fűszersóval, frissen őrölt borssal, őrölt köménnyel, csomborral és majoránnával. 25-30 perc múlva puhára főzzük. Ekkor kiveszünk belőle két nagy merőkanállal, botmixerrel összepürésítjük, aztán a pürével besűrítjük a maradék lencsét. Hozzáöntjük a tejfölt, beletesszük a mustárt és a mézet. Jól összekeverjük, és összeforraljuk. Tálalás előtt kiszedjük a fokhagymagerezdeket és a babérlevelet. Főtt tojással és kenyérrel kínáljuk. Ecetet és apróra vágott petrezselyemzöldet is kínálhatunk mellé.