Mi van, ha csak az édességet kívánja?

Mit tehetünk, ha gyermekünk csak édességet akar enni? Mitől alakulhat ki ez a szokás és egyáltalán mennyi édességet ehet egy kisgyerek, ami még egészségesnek mondható?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
édesség
2019. február 06. Babaszoba
A gyermekkori elhízás komoly probléma szerte a világon, így nálunk is. Magyarországon minden negyedik gyerek túlsúlyos. A gyerekkori elhízás fő oka a helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód. A gyermekkori elhízás komoly veszélyt jelent: jelentősen megnő a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata és sokkal nagyobb eséllyel lesznek felnőttkorukban is túlsúlyosak azok, akik már gyerekként is plusz kilókkal éltek.
A helytelen táplálkozás sok mindent jelenthet, rendszertelen táplálkozást, kalóriadús ételek fogyasztását, nem az életkornak megfelelő élelmiszereket, kevés gyümölcs-zöldségfogyasztást, és azt is, ha cukorból, édességből túl sokat fogyaszt a gyerek, akár önálló étkezésként is. Mit tehet a szülő, ha azt tapasztalja, hogy gyermeke csak édességet akar enni?
“A gyerekek étkezését mi formáljuk, de tény, hogy az édes ízeket már a magzati korban kedveljük. Ezzel párhuzamosan sajnos hajlamosak vagyunk olyan ételeket, élelmiszereket gyakrabban kínálni a gyereknek, amivel “kevesebb a macera”, könnyebben fogyasztja azt, így az édességek akár a gyümölcsök helyett is szerepet kaphatnak. Különösen igaz ez a nagymamák esetében, akik sokszor fejezik ki szeretetüket ilyen módon” – mondja Abonyi Orsolya, dietetikus.
Szakemberek sokszor beszélnek arról, hogy az étkezést nem jó összekeverni a jutalmazással. Az evés biológiai szükséglet, a gyerekkori vagy akár a későbbi elhízás hátterében gyakran húzódik meg okként az étkezéssel történő jutalmazás: a “ha szépen elpakolsz magad után, ehetsz egy csokit”. A jutalmazás és az étkezés összekapcsolása több szempontból is aggályos. Optimális esetben akkor eszünk, amikor a szervezetünk ezt jelzi, tehát ez egy biológiai folyamat, ráadásul a szülők, nagyszülők olyan ételekkel jutalmaznak, amelyek egészségtelenek, hizlalnak. A gyerekkorban megtanult “jutalomfalat” szokása nem múlik el magától és később is megmaradhat, ebből nemcsak felnőttkori elhízás, hanem evészavarok is kialakulhatnak.