Mogyorós lencsesaláta szilveszterre
A lencse a hagyomány szerint szerencsét hoz, de a hagyományos főzeléken és levesen kívül sok változata létezik. Ezt a salátát a mogyoró teszi különlegessé.
A lencse a hagyomány szerint szerencsét hoz, de a hagyományos főzeléken és levesen kívül sok változata létezik. Ezt a salátát a mogyoró teszi különlegessé.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 bögre száraz zöldlencse (kb. 20 dkg)
1 bögre pucolt földimogyoró
2 db nagyobb paradicsom
2 szál újhagyma
1 db babérlevél
1 szál szárított csombor
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál tengeri só
Öntethez:
1 teáskanál tökmagolaj vagy olívaolaj
1 evőkanál mustár, fél evőkanál mustár, 1 teáskanál kakukkfű
A lencsét 2-3 órára – ha van rá mód, többre is – válogatás után beáztatjuk. Leöblítjük, és bőséges mennyiségű vízben babérlevél, pucolt gerezd fokhagyma, és egy szál csombor társaságában elkezdjük főzni. A főzővizet sóval ízesítjük.
A megfőtt lencsét leszűrjük, kivesszük belőle a fokhagymát, babérlevelet, és a csombort.
A hagymáról lehúzzuk a külső rétegét, és felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, megtöröljük, kockára vágjuk.
A lencsét, a paradicsomot, a hagymát egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a mogyorót. A mustárból és az ecetből kakukkfűvel ízesítve öntetet készítünk, ezt jól elkeverjük az alapanyagokkal. A végén meglocsoljuk tökmagolajjal.