Mogyorós lencsesaláta szilveszterre

A lencse a hagyomány szerint szerencsét hoz, de a hagyományos főzeléken és levesen kívül sok változata létezik. Ezt a salátát a mogyoró teszi különlegessé.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 30. Paulik András

A lencse a hagyomány szerint szerencsét hoz, de a hagyományos főzeléken és levesen kívül sok változata létezik. Ezt a salátát a mogyoró teszi különlegessé.


Hozzávalók 4 adaghoz:

1 bögre száraz zöldlencse (kb. 20 dkg)

1 bögre pucolt földimogyoró

2 db nagyobb paradicsom

2 szál újhagyma

1 db babérlevél

1 szál szárított csombor

1 gerezd fokhagyma

2 teáskanál tengeri só

Öntethez:

1 teáskanál tökmagolaj vagy olívaolaj

1 evőkanál mustár, fél evőkanál mustár, 1 teáskanál kakukkfű

A lencsét 2-3 órára – ha van rá mód, többre is – válogatás után beáztatjuk. Leöblítjük, és bőséges mennyiségű vízben babérlevél, pucolt gerezd fokhagyma, és egy szál csombor társaságában elkezdjük főzni. A főzővizet sóval ízesítjük.

A megfőtt lencsét leszűrjük, kivesszük belőle a fokhagymát, babérlevelet, és a csombort.

A hagymáról lehúzzuk a külső rétegét, és felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, megtöröljük, kockára vágjuk.

A lencsét, a paradicsomot, a hagymát egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a mogyorót. A mustárból és az ecetből kakukkfűvel ízesítve öntetet készítünk, ezt jól elkeverjük az alapanyagokkal. A végén meglocsoljuk tökmagolajjal.