Müzli keksz
Egészséges sütemény tízóraira, uzsonnára, amely hosszabb ideig is eláll és a gyerekek is könnyen elkészíthetik.
Egészséges sütemény tízóraira, uzsonnára, amely hosszabb ideig is eláll és a gyerekek is könnyen elkészíthetik.
Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
10 dkg mazsola
10 dkg barnacukor
5 dkg hántolt mandula
5 dkg liszt
fél teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál hagyományos kakaópor
15 dkg vaj
5 evőkanál tej
Elkészítés:
A mazsolát válogassuk ki a gyerekekkel, és öblítsük le. A zabpelyhet, cukrot, lisztet, mandulát mérjük ki együtt. Kérjük meg őket, hogy a zabpelyhet, a mazsolával, cukorral, mandulával keverjék össze. A lisztben keverjük el a szódabikarbónát és ezt is öntsük a keverőtálba, majd elkeverhetik a gyerekek. Ezután jönnek a fűszerek, a kimérésben itt is segítsünk. A vajat olvasszuk fel, és adjuk a száraz alapanyagokhoz. Ízesítsük rummal, és adjuk hozzá a tejet is, majd ezután mi is besegíthetünk a keverésbe. Béleljünk ki két nagy tepsit sütőpapírral és a gyerekek segítségével diónyi gombócokat formázzunk a tésztából. Helyezzük távol egymástól a golyókat, mert nagyon megnőnek a sütik. A kiskuktákkal együtt minden golyót horpasszunk be nedves kanállal. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig süssük a kekszeket. Várjuk, meg amíg kihűl, utána szedjük le a sütőpapírról. Melegen még túl puha.