Müzli keksz

Egészséges sütemény tízóraira, uzsonnára, amely hosszabb ideig is eláll és a gyerekek is könnyen elkészíthetik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 12. Paulik András

Egészséges sütemény tízóraira, uzsonnára, amely hosszabb ideig is eláll és a gyerekek is könnyen elkészíthetik.


Hozzávalók:

10 dkg zabpehely

10 dkg mazsola

10 dkg barnacukor

5 dkg hántolt mandula

5 dkg liszt

fél teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

1 evőkanál hagyományos kakaópor

15 dkg vaj

5 evőkanál tej

 

Elkészítés:

A mazsolát válogassuk ki a gyerekekkel, és öblítsük le. A zabpelyhet, cukrot, lisztet, mandulát mérjük ki együtt. Kérjük meg őket, hogy a zabpelyhet, a mazsolával, cukorral, mandulával keverjék össze. A lisztben keverjük el a szódabikarbónát és ezt is öntsük a keverőtálba, majd elkeverhetik a gyerekek. Ezután jönnek a fűszerek, a kimérésben itt is segítsünk. A vajat olvasszuk fel, és adjuk a száraz alapanyagokhoz. Ízesítsük rummal, és adjuk hozzá a tejet is, majd ezután mi is besegíthetünk a keverésbe. Béleljünk ki két nagy tepsit sütőpapírral és a gyerekek segítségével diónyi gombócokat formázzunk a tésztából. Helyezzük távol egymástól a golyókat, mert nagyon megnőnek a sütik. A kiskuktákkal együtt minden golyót horpasszunk be nedves kanállal. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig süssük a kekszeket. Várjuk, meg amíg kihűl, utána szedjük le a sütőpapírról. Melegen még túl puha.