Ne dobja ki a karácsonyi ételmaradékot – varázsolja újjá a menüt
Nehéz kiszámítani, miből mennyi fogy az ünnepi lakomákon, mennyire lesz szükség, ha berobbannak a rokonok, barátok. Nem kell kétségbeesni, ha a sáskahad levonulása után eláraszt bennünket a maradék. Isteni fogásokat varázsolhatunk a madárlátta sültekből, süteményekből is.
A bejgli, a karácsony elmaradhatatlan kalácsa, az ünnep fénypontja, a háziasszonyt vizsgáztató sült remekmű, oly méltatlan volna hát hozzá, ha a szemétben, jobb esetben egy eb tányérjában végezné. De ha megszikkad, ugyan ki kapkodna utána? A kutyának se kell.
A forró, cukros tejjel megöntözgetett mákosbejgli-szeletek kitűnő reggelik vagy vacsoraételek lehetnek – finomabbak, mint a mákos guba. Szaftos desszert kerekedhet a megunt diósból, ha vaníliakrémmel rétegezve, néhány szem befőttel gazdagítva üvegtálba halmozzuk. Jól megy hozzá a meggy, a szilva; és ha még egy kis rummal is meglocsoljuk…
A bejgli átváltozása
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 1 evőkanál búzakeményítő
- 2 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 1 vaníliarúd
A tejből 1 decit elveszünk, a többit a vanília kikapart belével felforraljuk. A félretett tejet a cukorral, a keményítővel meg a tojássárgákkal elhabarjuk, a forrásban lévő tejbe csorgatjuk. Ha újból felforrt, a tűzről lehúzzuk és a habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A bejgliszeleteket (ami lehet diós, mákos, vagy a mind a kettő, vegyesen) a vaníliás krémmel rétegezve tálba rakjuk, behűtjük. Nálunk kisebb üvegekbe porciózva kerül, és ezt visszük magunkkal a téli túrákra.
Hússaláta almával
Ott szomorkodik az ünnepi pecsenye maradéka? Ha akadna mellé egy-két lilahagyma, egy kis gyümölcs, percek alatt kész lenne a virtuóz saláta.
Hozzávalók:
- 30-40 dkg sült szárnyas, legjobb kacsa- vagy libasültből
- 2 alma (esetleg 1-2 szem más, friss gyümölcs: körte, füge, vagy narancs)
- 2 kisebb lilahagyma
- só
- őrölt bors
- 1-1 evőkanál ecet és mustár
- só
- 1 csokor metélőhagyma
A tálaláshoz: salátalevelek
Elkészítési idő: 10 perc + érlelés
A sült húst kicsontozzuk és csíkokra metéljük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott almát, a felkarikázott hagymát, és ha leltünk még másféle gyümölcsöt, azt is beletesszük. Finomra vágott metélőhagymával megszórjuk. Az ecetet a mustárral elkeverjük, vízzel a kétszeresére hígítjuk. Megsózzuk, majd a tálban várakozó salátára locsoljuk. Könnyedén összeforgatjuk, és egy fél órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Salátalevelekre halmozva, pirítós kenyérrel kínáljuk.
A kacsa- és libasült ízével remek négyest alkot az alma, a hagyma és a füge. Próbáljuk meg egyszer úgy is, amikor csak ezért sütjük meg egy szép kis kívánatos szárnyas mellét.
A cikk még nem ért véget. További ötletekért olvasson tovább!