Okosabb lesz a gyerek, ha sok halat eszik

Halat enni jó, de egy friss kutatás alapján számos más oka is van, amiért érdemes heti egyszer halat tenni az asztalra. Mutatjuk is mik azok.

kutatás
2018. január 21. Dívány

A sok halat fogyasztó gyerekek intelligensebbek és jobban is alszanak, mint azok, akik szinte soha nem esznek halat – állítja egy nemrég publikált tanulmány. Ahhoz, hogy számszerűsíthető legyen a dolog, legalább heti rendszerességgel kell valamilyen halfélét fogyasztania a gyerekeknek.

A kutatás eredményeiről beszámoló Science Daily szerint mindez valószínűleg a hidegvízi halakban megtalálható omega-3 zsírsavaknak köszönhető. Az omega-3 zsírsavak, valamint a magasabb intelligencia és a jobb alvásminőség közötti összefüggések eddig is ismertek voltak persze, ennek a kutatásnak azonban mindkét jelenséget sikerült a halfogyasztáshoz kapcsolnia. A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy a jobb alvás lehet az eddig hiányzó láncszem a halfogyasztás és a magasabb intelligenciahányados között.

A kutatásban résztvevő több mint 500, 9-11 éves kínai gyereknek először egy kérdőívet kellett kitöltenie (a szüleik is segíthettek persze) azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakran fogyasztanak halat és mennyit alszanak, majd egy intelligenciatesztet is kitöltettek velük a kutatók.

A cikk itt folytatódik.