Okosabb lesz a gyerek, ha sok halat eszik

Halat enni jó, de egy friss kutatás alapján számos más oka is van, amiért érdemes heti egyszer halat tenni az asztalra. Mutatjuk is mik azok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kutatás
2018. január 21. Dívány

A sok halat fogyasztó gyerekek intelligensebbek és jobban is alszanak, mint azok, akik szinte soha nem esznek halat – állítja egy nemrég publikált tanulmány. Ahhoz, hogy számszerűsíthető legyen a dolog, legalább heti rendszerességgel kell valamilyen halfélét fogyasztania a gyerekeknek.

A kutatás eredményeiről beszámoló Science Daily szerint mindez valószínűleg a hidegvízi halakban megtalálható omega-3 zsírsavaknak köszönhető. Az omega-3 zsírsavak, valamint a magasabb intelligencia és a jobb alvásminőség közötti összefüggések eddig is ismertek voltak persze, ennek a kutatásnak azonban mindkét jelenséget sikerült a halfogyasztáshoz kapcsolnia. A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy a jobb alvás lehet az eddig hiányzó láncszem a halfogyasztás és a magasabb intelligenciahányados között.

A kutatásban résztvevő több mint 500, 9-11 éves kínai gyereknek először egy kérdőívet kellett kitöltenie (a szüleik is segíthettek persze) azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakran fogyasztanak halat és mennyit alszanak, majd egy intelligenciatesztet is kitöltettek velük a kutatók.

A cikk itt folytatódik.