Őszi ételek a család asztalán – RECEPTEKKEL

Az őszi alapanyagok változatosak, színesek és egészségesek. Ajánlatunk egy szezonális menüsor, ami a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt a fogára való. Az ételek könnyen elkészíthetőek, a főzni szerető gyerekek is megpróbálkozhatnak vele.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ősz
2013. október 10. Paulik András

Az őszi alapanyagok változatosak, színesek és egészségesek. Ajánlatunk egy szezonális menüsor, ami a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt a fogára való. Az ételek könnyen elkészíthetőek, a főzni szerető gyerekek is megpróbálkozhatnak vele.


Mazsolás-körteleves

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg édes körte

2 evőkanál méz

4 dl tejszín

2 dl tej

5 dkg mazsola

1 rúd vanília kikapart magja

2 evőkanál rum

2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

víz

A körtéket megmossuk, szárazra töröljük, meghámozzuk. Félbe vágjuk a gyümölcsöket, eltávolítjuk a magházakat, majd felkockázzuk a körtéket. Mézes alapon enyhén karamellizáljuk a körtét, meglocsoljuk rummal és fűszerezzük. Várunk egy kicsit, amíg az alkohol elpárolog, majd felöntjük, annyi vízzel amennyi ellepi. A tejet és a tejszínt összekeverjük és ízesítjük vaníliával.

Amikor a körte megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát, felöntjük a tejes tejszínnel, összekeverjük és felforraljuk. A leves hidegen és melegen egyaránt finom. Kínálhatjuk tejszínhabbal, habgaluskával vagy pirított dióval.


Brokkolis-tonhalas tészta

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg száraz olasztészta: masnitészta, fusili vagy penne

60 dkg brokkoli

40 dkg – nettó súly – tonhalkonzerv

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd duci fokhagyma

2 teáskanál szárított kakukkfű

só, frissen őrölt bors

opcionálisan: citrom vagy citromos só

0,5 dl olívaolaj

8-10 dkg reszelhető sajt

A brokkolit megmossuk, szárát levágjuk, rózsákra szedjük. A tésztát bő, sós, lobogó vízben elkezdjük főzni és hozzáadjuk a brokkolit is. Miután a tészta és a brokkoli megpuhult, leszűrjük. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra megpucoljuk, apróra vágjuk. Mély serpenyőben olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymákat.

A tonhalat lecsöpögtetjük és enyhén megpirítjuk a hagymás alapon. Rászedjük a brokkolis tésztát, összekeverjük a hallal. Kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezzük. Ízlés szerint citrommal vagy citromos sóval is ízesíthetjük. Reszelt sajttal kínáljuk.


Almás palacsinta

Hozzávalók 6 db-hoz:

1 bögre liszt

1 dl napraforgó olaj vagy olvasztott vaj

3 db alma

1-2 evőkanál méz

2 teáskanál fahéj

1 mokkáskanál só

olaj a sütéshez

Tálaláshoz:

juharszirup, pirított mandula, méz, lekvár vagy fahéjas cukor

A felhasznált bögre űrtartalma 2,5 dl

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük. A reszelt almát összekeverjük a mézzel.  A lisztet összekeverjük a fahéjjal. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a sót, az olajat és összedolgozzuk a liszttel. Lazítjuk szódával és csomómentesre keverjük. A legvégén adjuk hozzá a mézes almát. A sűrű palacsintatésztát forró olajban megsütjük.

Merőkanál segítségével formázhatunk a tésztából korong alakú palacsintákat, de palacsintaforma segítségével akár szívecske alakú is lehet az édesség. Fontos, hogy a palacsinták mind a két oldala átsüljön, ezért sütés közben egyszer meg kell fordítani.

Sütés közben folyamatosan pótolni kell az olajat. A kész palacsintákat papírtörlővel bélelt tányérra tesszük, hogy lecsöpögjön róla a felesleges zsiradék. Melegen kínáljuk. Ízlés szerint csorgathatunk rá mézet, juharszirupot, megkenhetjük lekvárral vagy megszórhatjuk fahéjas illetve vaníliás porcukorral.

(Fotók: Huszár Boglárka)