Öt ebédötlet: 500 forintból 15 perc alatt

Az ételházhozszállítók kínálata egy idő után unalmassá válik, arról nem is beszélve, hogy drágák, különösen azok, ahonnan egészséges ételeket rendelhetünk - írja cikkében a divány.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 09. bencze.aron

Az ételházhozszállítók kínálata egy idő után unalmassá válik, arról nem is beszélve, hogy drágák, különösen azok, ahonnan egészséges ételeket rendelhetünk – írja cikkében a divány.hu.


Ha az ember kiszaladna, hogy valamelyik környékbeli kajáldában egyen, az adagonként 750-1000 forint alatt nem ússza meg, és akkor még nem ivott semmit. Az éttermektől zsúfolt belvárosban 1000 forintért már akár desszertes menüt is vehetünk, de szintén ital nélkül. A menüvel viszont biztosra mennek az étteremtulajdonosok, a pörkölt, paprikáskrumpli, rántott hús állandó szereplők, tehát könnyű, vagy egészséges ételekre ne is számítsunk. A város többi kerületében, például a budai irodaházak környékén kisebb az egy főre jutó éttermek száma, és ez az árakon is látszik. Menüt 1300 forint körül lehet kapni, és az egytálételek is jó borsos áron kaphatóak.

De vajon opció-e egy elfoglalt, sokszor akár 10 órás munkanapokat is lenyomó embernek otthon elkészítenie a másnapi munkaebédet? Hárman összeálltunk és kipróbáltuk. A szabályok: legyen gyors, olcsó és könnyű

Az ételekkel kapcsolatban azt feltételeztük, hogy mikrohullámú sütő, azaz melegítési lehetőség van a munkahelyen. Ezen kívül csak három szabályt szabtunk magunknak. Az egyik, hogy az ételt körülbelül 15 perc alatt el lehessen készíteni. A másik, hogy egy adag kijöjjön 500 forintból, a harmadik pedig, hogy lehetőleg valamilyen könnyű és egészséges étel legyen. Öt napra, azaz egy munkahétre való ételt készítettünk.

Az általános tapasztalatok:

Az idő: az előkészítést és a sütést, vagy főzést beleszámolva, ha becsületesen számolunk, a 15 percet nemigen sikerült tartani. Viszont még a legpepecselősebb bemutatott étel is fél órán belül elkészíthető.

A pénz: Az összes étel egy adagja kijön 500 forintból. Viszont ha vannak hozzávalók, amiket direkt emiatt kell megvenni (pl. gyömbér, currypor, vagy szárzeller), akkor a valós költség megemelkedhet. Ugyanakkor ha főzünk egy négyszemélyes adagot, akkor van egy vacsoránk, és még a párunk is vihet ebédet, és így már a valós költségek is stimmelnek. (Ezúttal nem számoltunk a gyerekekkel, akik általában úgyis az oktatási intézményükben esznek.)

A tervezés: Aki rendszert csinálna a munkaebéd otthoni elkészítéséből, annak terveznie kell. Kétféle megoldás van. Vagy megtervezzük a heti menüt a hétvégén, és bevásárolunk hozzá előre. Ez pénz és időtakarékosabb, én mégsem szeretem, mert nem szívesen döntöm el szombaton, hogy jövő szerdán mit lesz kedvem enni. A másik megoldás, hogy munkából hazamenet szerezzük be a másnapra kigondolt ebéd hozzávalóit. Ez csak akkor lehet gond, ha esetleg akad köztük egy-egy különlegesebb (mint a curry, vagy akár a szárzeller), amit nem biztos, hogy bármelyik közértben be tudunk szerezni.

Variálható saláta tejföllel és zöld pestóval

(vigyázat, fokhagymás, ne az értekezlet napjára tervezzük)

Ez a recept egy csajos estén született, ha ez bárki számára nem lenne világos a hozzávalókból. Ha fiúk találták volna ki, akkor majdnem ugyanilyen lenne, csak a zöldségeket steak-el kellene helyettesíteni.

Ez igazából egy saláta, de annyira laktató, hogy simán kitesz egy ebédet. Az egész étel lényege, a szósz: 1,5 dl tejfölbe 2 gerezd zúzott fokhagymát, és két evőkanál extra szűz olívaolajat, borsot, sót és ízlés szerint (én két evőkanállal szoktam) zöld pestót kell keverni.

Mikor a mártás készen van, különböző zöldségeket vágok apró kockákra, most paradicsomot, paprikát, erőspaprikát, olajbogyót és répát használtam fel. A szószt és a zöldségeket nyugodtan össze lehet keverni, én csak a fotó miatt tettem őket egymás mellé! A végén csavarok rá egy kis citromlevet és pászkával, pirítóssal tálalom. ( Tálalásnál a tetejére reszelt parmezánt is lehet még tenni.) Nagyon kiadós és finom étek, csak a fokhagyma miatt az irodában vigyázni kell vele. Sajnos fokhagyma nélkül nem annyira ízletes, úgy is kipróbáltam. De végül is erre való a mentolos rágó, nem igaz?

Ha munkaebédnek szánjuk, akkor a pirítós nem játszik, a pászkát pedig nem szereti mindenki, ezért friss, teljes kiőrlésű, vagy rozsos zsömlét javaslok mellé.