Pillecukor a nyárson – megmondjuk hogyan csináld!
Ha a klasszikus szabadtéri sütögetésre gondolunk, akkor leginkább szalonna, kenyér, hagyma és kolbász kerül a hátizsákunkba. Egy amerikai család ellenben pillecukrot és csokis kekszet csomagol egy ugyanilyen túrára. A gyerekeknek ti is kedvezhettek, hogyha nyársara húzzátok a habkönnyű édességet. Nem csak a karamellizálás technikáját, hanem a mályvacukor receptjét is eláruljuk.
Ha a klasszikus szabadtéri sütögetésre gondolunk, akkor leginkább szalonna, kenyér, hagyma és kolbász kerül a hátizsákunkba. Egy amerikai család ellenben pillecukrot és csokis kekszet csomagol egy ugyanilyen túrára. A gyerekeknek ti is kedvezhettek, hogyha nyársara húzzátok a habkönnyű édességet. Nem csak a karamellizálás technikáját, hanem a mályvacukor receptjét is eláruljuk.
A pillecukorként, mályvacukorként vagy marshmallow-ként ismert szivacsos nyalánkság elődje valóban tartalmazott mályva kivonatot. Az ókori egyiptomiak a fehér mályva gyökerét és nedvét mézzel, dióval és torokfájásra szopogatták a különös finomságot.
A mályvakivonat a későbbiekben, több kultúra ételeiben is visszaköszönt. A habos mályvacukorkát azonban a franciáknak köszönhetjük. A XIX. század végén egy francia gyártó gondolt egyet és a mályva kivonatot kukorica és tojásfehérjével keverte össze, így létrejött a ragacsos alap. Ez a változat azonban nem volt alkalmas az ipari gyártásra.
A forradalmi áttörést Alex Doum fejlesztése jelentette 1948-ban, aki rájött arra, hogy extrudálással nagy mennyiségben is elő lehet állítani a pillecukorkát. Az elsődleges mályvacukor termelő természetesen Amerika, de élmezőnyben van az Egyesült Királyság is. Fogyasztása az egész világon elterjedt, a Közel-Keleten például a halal változata is létezik.
A gyári pillecukorba ma már nem kerül mályva és a legtöbb mesterséges anyagot tartalmaz. Ezért arra buzdítunk benneteket, hogy készítsétek el házilag. Így sem kaptok reform édességet, de a házi változatba csak természetes alapanyagok kerülnek.
Pillecukor házilag
Hozzávalók:
20 dkg kristálycukor
1 dl méz vagy kukoricakeményítő
1,2 dl víz
10 g porzselatin vagy agar agar
1-2 teáskanál vanília kivonat
Forgatáshoz:
kukoricakeményítő és porcukor
A színes változatokhoz:
szörp vagy gyümölcslé
A kristálycukrot a vízzel, a vanilíkivonattal és a mézzel összekeverjük, felforraljuk és folyamatos kevergetés mellett főzzük pár percig. A zselatinport 4 evőkanál vízzel összekeverjük és hozzáadjuk a cukorszirupot. Az egészet elkezdjük elektromos habverővel felverni, öt percig kisebb fokozaton, majd utána erősebb fokozaton keverjük, egészen addig, amíg a massza fehér lesz és nyúlós.
Egy műanyag dobozt kibélelünk sütőpapírral és megkenjük olajjal. Ráöntjük a szirupot és egy szintén olajos sütőpapírral befedjük. Két-három órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Miután megdermedt leszedjük róla a papírt, konyhai ollóval vagy késsel apró darabokra vágjuk és a keményítővel elkevert porcukorba forgatjuk.
A pillecukor sütése
A pillecukrot a nyárs végére húzzuk és körbe forgatva pár perc alatt karamellizáljuk. Ilyenkor a külseje megpirul, a belseje pedig folyós lesz. A töltött csokis kekszeket szedjük szét és tegyük közé a pillecukrot, majd ragasszuk össze újra és kész is az extra szendvics. Vagy fogjunk két kekszet, tegyünk rá egy-egy kocka csoki, közé a sült cukrot és így ragasszuk össze. A sült cukor csokiba mártva vagy csak önmagában fogyasztva is finom.
Örömteli sütögetést kívánunk!