Riadó! – Gyerek a konyhában

Az otthoni főzés nem egyszerű, ha apró kezek szeretnének besegíteni. Minden anyuka számára ismerős a „főzés a gyerekkel” problémája. Az ebédnek készen kell lennie, a gyerkőc körülöttünk lábatlankodik, és inkább hátráltat, még akkor is, ha szívesen segítene.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. január 25. Babafalva

Ha pedig rávesszük magunkat, és rászánjuk időnket és energiánkat a „gyerek kompatibilis ennivaló” elkészítésére, a konyha gyakran végzi úgy, mintha bombatámadás érte volna. Egyedül gyorsabb, könnyebb, amíg azt felrakod, addig azt bekavarod, közben a következőt bekészíted és fejben már össze is állt a menü. Általában sietünk, sajnáljuk a drága időt, mert a főzés helyett annyi minden – számunkra – érdekesebbet, fontosabbat lehetne csinálni, hiszen a főzés csak EGY a sok feladat közül. Inkább játszanál a gyerekkel, aki végre veled is tölti a nap értékes részét, nem az „intézményében”. Őket viszont érdekli. Szeretnének reszelni, pucolni, kavarni, bedobni, még inkább feltörni, mérni, vágni… A konyha érdekes birodalom, rafinált és furcsa eszközökkel, csak székről elérhető pulttal, veszélyes főzőlappal… Itt bármilyen apró feladat is izgalmas.

Children making biscuits --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Gyerekek a konyhában

Van olyan gyerek, akiből a sok visszautasítás kiöli a segíteni vágyást, és később, ha akarjuk, sem tudjuk majd visszacsábítani a konyhába. Ezért, ha csak egy apróság erejéig is, de hagyni kell őket bekapcsolódni, hogy megszokják és megszeressék, hogy jó főzni! Bontsa ki ő a vajat, vághassa fel a rizs zacskóját… Ha felvágtuk a zöldséget, hadd dobja bele ő az edénybe, ha már összeállt az étel, kevergethesse ő. Engedjük, hogy megkóstolja főzés közben és magyarázzuk el, hogy mit teszünk még bele. Ha a kíváncsisága hamar elszáll, miután pár dolgot kipróbált, visszaállhatunk a „hatékonyan és gyorsan egyedül” üzemmódba. Legközelebb talán egy kicsivel tovább marad melletted, vagy örömmel meséli el, hogy mire emlékszik a múltkori közös főzésből, és így szépen lassan, kineveljük a kiskuktánkat.

A cikk itt folytatódik!