Saját készítésű vagy üveges bébiétel?

A WHO és az UNICEF ajánlása alapján a csecsemő 6 hónapos korától el lehet kezdeni az anyatejes táplálás mellett a vegyes táplálást. Ilyenkor minden anyukában felmerül a kérdés, hogy saját készítésű vagy üveges bébiételt adjon-e gyermekének. Mindkettőnek rengeteg az előnye és hátránya. Íme néhány a teljesség igénye nélkül.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
partedli
2016. november 15. Vajda Boglárka

Bolti bébiételek előnyei / hátrányai

  • az alapanyagok ellenőrzött gazdálkodásból származnak: A 35/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet értelmében a csecsemők számára készült bébiétel semmilyen anyagot nem tartalmazhat olyan mennyiségben, hogy az veszélyeztesse a csecsemő egészségét. A bébiételhez az előállítás során kizárólag a rendeletben felsorolt és megengedett mennyiségű vitaminokat (Pl. B1, B2, B6, B12, C, K, E vitamin), aminosavakat, ásványi anyagokat és nyomelemeket (pl calcium, magnézium, vas) szabad hozzáadni.
  • megfelelő az összetétel, a bébiételek pont olyan arányban tartalmazzák a különböző tápanyagokat, ahogy arra a babának szüksége van.
  • rendszeresen ellenőrzik őket, hogy valóban nem tartalmaznak-e vegyszer maradványt: A NÉBIH laboratóriumaiba évente százas nagyságrendű minta kerül.
  • fix, hogy egy-egy bébiételbe mit raknak a gyártók, emiatt viszont jobban oda kell figyelned a címkékre, hogy biztosan nincs-e benne olyan, amit a gyermeked még nem ehet.
  • időt nyersz a használatukkal: mivel nem kell a nyersanyagokat mosnod, pucolnod, főznöd, végül mosogatnod. A megspórolt időt a gyermekeddel töltheted vagy magadra is felhasználhatod.
  • hosszú ideig elállnak a vákuumzárásnak köszönhetően: nagyobb tételben is betárolhatsz belőlük, így mindig lesz mihez nyúlnod. Elég szobahőmérsékleten tárolni őket, kivéve felbontás után, mert akkor hűtőbe kell rakni.
  • bármikor megvásárolhatóak: hasznos lehet, ha valamilyen idénygyümölcs vagy zöldség nem kapható.
  • ideális vésztartaléknak: ha nincs időd főzni, vagy üres a hűtő, ha épp elfogyott a főzött étel, ha nem lennél kész még az ebéddel, ha elutaztok, kiránduláshoz, rokonlátogatáshoz, stb.
  • ugyan különböző árkategóriájúak az üveges bébiételek, de ha rendszeresen készételt veszel, akkor alaposan a pénztárcádba kell nyúlnod.
  • előfordulhat, hogy ha a babád rendszeresen üveges bébiételt eszik, akkor később nehezebben fogadja el a főztöd, lassabban ismerkedik meg a gyümölcsök, zöldségek valódi formájával

A cikk itt folytatódik!