Salátakrém leves

A salátaleves erdélyi recept. Többféleképpen is készül, most krémesebb és könnyű változatot mutatunk nektek. A saláta C-vitaminban,  B-vitaminokban gazdag, meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat is tartalmaz. Cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 30. Paulik András

A salátaleves erdélyi recept. Többféleképpen is készül, most krémesebb és könnyű változatot mutatunk nektek. A saláta C-vitaminban,  B-vitaminokban gazdag, meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat is tartalmaz. Cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják.


Hozzávalók:

1 nagy fej saláta

1 fej vöröshagyma

3 dl tejföl

7 dl víz

2 db tojás

3 gerezd fokhagyma

2 teáskanál természetes ételízesítő, vagy 1 bio leveskocka

1 mokkáskanál őrölt kömény

1 mokkáskanál szerecsendió

2 teáskanál szárított lestyán

fél citrom leve

Tálaláshoz:

1-1 evőkanál hántolt napraforgómag

A salátát alaposan megmossuk, ha van, salátacentrifugával kiszárítjuk, ennek hiányában alaposan lecsöpögtetjük. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. A salátát konyha ollóval 3-4 cm-es darabokra összevágjuk, a hagymás alapon átforgatjuk.

Felöntjük vízzel. Fűszerezzük és belezúzzuk a fokhagymákat. Két tojást felverünk, ezt belekeverjük. Ha a saláta megfőtt, hozzáadjuk a tejfölt is. Botmixerrel vagy turmixgéppel simára dolgozzuk. Tálalásnál adhatunk hozzá napraforgómagot vagy sajtot.