Salátakrém leves
A salátaleves erdélyi recept. Többféleképpen is készül, most krémesebb és könnyű változatot mutatunk nektek. A saláta C-vitaminban, B-vitaminokban gazdag, meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat is tartalmaz. Cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják.
A salátaleves erdélyi recept. Többféleképpen is készül, most krémesebb és könnyű változatot mutatunk nektek. A saláta C-vitaminban, B-vitaminokban gazdag, meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat is tartalmaz. Cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
1 nagy fej saláta
1 fej vöröshagyma
3 dl tejföl
7 dl víz
2 db tojás
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál természetes ételízesítő, vagy 1 bio leveskocka
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál szerecsendió
2 teáskanál szárított lestyán
fél citrom leve
Tálaláshoz:
1-1 evőkanál hántolt napraforgómag
A salátát alaposan megmossuk, ha van, salátacentrifugával kiszárítjuk, ennek hiányában alaposan lecsöpögtetjük. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. A salátát konyha ollóval 3-4 cm-es darabokra összevágjuk, a hagymás alapon átforgatjuk.
Felöntjük vízzel. Fűszerezzük és belezúzzuk a fokhagymákat. Két tojást felverünk, ezt belekeverjük. Ha a saláta megfőtt, hozzáadjuk a tejfölt is. Botmixerrel vagy turmixgéppel simára dolgozzuk. Tálalásnál adhatunk hozzá napraforgómagot vagy sajtot.