Serpenyős – juhtúrós karfiol – némi fortéllyal

A karfiol tápanyagokban gazdag zöldség, és némi fortéllyal kedves étele lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A piac tele van friss zöldséggel, érdemes beszerző körútra menni. Az élvezetek fokozása érdekében ez az étel mangalica szalonnával készült, ami kevésbé megterhelő, mint a sertésszalonna. Szárnyashússal vagy hús nélkül is nagyon finom.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 06. Paulik András

A karfiol tápanyagokban gazdag zöldség, és némi fortéllyal kedves étele lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A piac tele van friss zöldséggel, érdemes beszerző körútra menni. Az élvezetek fokozása érdekében ez az étel mangalica szalonnával készült, ami kevésbé megterhelő, mint a sertésszalonna. Szárnyashússal vagy hús nélkül is nagyon finom.

<--break->” src=”/sites/all/modules/wysiwyg/plugins/break/images/spacer.gif” title=”<--break-->” /></p>
<hr />
<p><strong>Hozzávalók:</strong></p>
<p>1 db közepes fej karfiol</p>
<p>70 dkg újburgonya</p>
<p>10 dkg juhtúró</p>
<p>5 dl  tejföl</p>
<p>10 dkg mozzarella sajt</p>
<p>8 dkg mangalica szalonna</p>
<p>3 duci gerezd fokhagyma</p>
<p>1 csipet szerecsendió</p>
<p>1 csokor friss petrezselyem</p>
<p>1 teáskanál fűszersó, vagy bio ételízesítő</p>
<p>fél dl étolaj</p>
<p>A karfiolt és a krumplit megtisztítjuk, és fűszersós vízben puhára főzzük. A szalonnát apró kockára vágjuk, és a kiolajozott magasfalú – sütőben is használható – serpenyőben elkezdjük sütni. Amíg megpirul,  felkarikázzuk a krumplit, és rózsáira szedjük a karfiolt. A szalonnazsíron megforgatjuk a krumplit, levesszük a lángról, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a karfiolrózsákat. A petrezselymet apróra vágjuk. A túrót simára keverjük a tejföllel, belezúzzuk a fokhagymát, szerecsendióval ízesítjük, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. A juhtúrós masszát egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben pihenő alapanyagok felett, és ráreszeljük a mozzarellát. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, amíg a sajt elolvad, és a széle egy kicsit megpirul. Savanyúsággal tálaljuk.</p>
<p><strong>Tipp:</strong> ha nincs sütőbe tehető serpenyőnk, jénai tálban készítsük el az ételt.</p>
					</div>
				</div>
			</div>
		</div>
	</article>
	<div class=