Soha többé olajszag: rántott csirke a sütőben

Meg akartam úszni az olajszagot, a kipattanó zsír okozta sérüléseket és a fáradt olaj rakosgatásával járó fáradtságot, ezért kipróbáltam, milyenek lesznek kedvenc ételeink, ha sütőben sülnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ebéd
2016. május 16. Csontos Dóra

Meg akartam úszni az olajszagot, a kipattanó zsír okozta sérüléseket és a fáradt olaj rakosgatásával járó fáradtságot, ezért kipróbáltam, milyenek lesznek kedvenc ételeink, ha sütőben sülnek.


Olajban sütni iszonyatosan büdös, koszos, kutyákkal és gyerekekkel körülvéve rettentő veszélyes vállalkozás, sőt mindezek felett még egészségtelen is. De mit tegyünk, ha muszáj ropogós bundájú rántott húst, sült krumplit kínálni, mert azért nyíg a család? 

Kipróbáltuk, elkészíthetőek-e kedvenc olajban sütött klasszikus ételeink a sütőben, és kell-e emiatt kompromisszumot kötnünk? Kívül nem lehet ugyanolyan ropogós a rántott csirke úgy, hogy közben ne száradjon ki belül?  A krumpli csak fáradt papírállagot vehet fel a sütőben? És mi a helyzet újabb kedvencünkkel, a falafellel, no és fánkot lehet-e sütni sütőben?

A rántott csirke

A sütőben sült rántott csirke minden háziasszony álma, bármit megteszünk, ha végre megszabadulhatunk a vasárnaponkénti forró olaj mellett ácsorgástól. Csak attól félünk, vajon kiszárad-e a sütőben a hús és ropogós lesz-e a panír? Néhány körülményre kell csak odafigyelni, és igen. Először is érdemes zsírosabb húst választani, például csirkecombot mell helyett. Lehet csontostul is panírozni, de kicsontozni sem nagy kaland.

Ezután jót tehet még a joghurtos pác: előző este vagy néhány órával, legvégső esetben 20 perccel hamarabb joghurtba kell pácolni a húst. Ha ez megvan, jöhet a panírozás, ebben csak egyetlen változás van, ez pedig a zsemlemorzsát illeti. Minél durvább a morzsa, annál biztosabb, hogy a bunda végül ropogni fog. A legjobb a kovászos kenyér morzsája, sőt az az ideális, ha félig teljes kiőrlésű volt az a kenyér. Még ennél is ropogósabb, sőt ízesebb lesz, ha fele részben valamilyen darált magra cseréljük a morzsát – ez lehet dió, mandula, napraforgómag, bármi.

Alapanyagok:

 • 1 kg csirkecomb
 • egy nagy pohár joghurt
 • só, bors, egyéb fűszerek
 • 2 tojás
 • 100 gramm liszt
 • 200 gramm kenyérmorzsa
 • 200 gramm darált mandula
 • olaj

A csirkecombokat és/vagy csirkecombfiléket kicsontozom, és ujjnyi csíkokra szeletelem. Egy nagy műanyag dobozba teszem, és leöntöm a joghurttal, amit előzőleg sóval, borssal fűszereztem. Alaposan átkeverem, hogy mindenütt bevonja. Ebben a pácban hagyom minimum 1, akár 12 órát is. Sütés előtt a sütőt előmelegítem 190 fokosra. A csirkecsíkokat lecsöpögtetem, lisztbe, majd felvert tojásba, végül a morzsás, mandulás keverékbe forgatom. Egy sütőlapot kibélelek sütőpapírral, vékonyan bekenem olajjal. A húsdarabokat a tepsire fektetem úgy, hogy semmiképp ne érjenek össze. 15 percig sütöm, majd megfordítom őket, és további negyed órát sütöm mindet.

A legropogósabb tepsis sült krumpli

A krumpli talán nem egyszerűen ugyanolyan jó, hanem még jobb is lesz tepsiben, mint olajban – ahol a krumpli találkozik a forró fémmel, ott olyan ropogós felület képződik, ami semmilyen más módszerrel nem hozható elő. A legtöbb nagy szakértő Heston Blumenthaltól Nigella Lawsonig előfőzi a krumplit, és aztán süti meg a sütőben. Hogy héjastul vagy nem, cikkekre vágva vagy hasábra, olajjal vagy zsírral, abban már eltérnek a vélemények. A legízesebb választás nyilván a kacsazsír, de itt és most nem csak az volt a cél, hogy elkerüljem az olajban sütést, hanem hogy egészségesebb is legyen valamivel a végeredmény, így olívaolajat használtam.

Alapanyagok:

 • fél kg krumpli (lisztes, nem szétfővő)
 • olívaolaj
 • fűszerek (pl. rozmaring)

A krumplit cikkekre vagy hasábokra vágom. A sütőt előmelegítem 250 fokosra – a maximumra. Lábosba teszem, és annyi hideg vizet öntök rá, amennyi ellepi. A vizet sózom, lassan felforralom, és a forrástól számítva még 5 percig halkan zümmögtetve főzöm. 

Leszűröm, hagyom lecsöpögni, majd visszateszem a lábosba, és hozzáadom a választott zsiradékot, nagyon alaposan elkeverem, hogy mindenütt bevonja az olaj, sózom, fűszerezem, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlapra terítem. A sütőbe teszem, és körülbelül 10 perc múlva alaposan átkeverem. További 10 percig sütöm.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább a többi receptért!