Színes, gyors, szezonális – ilyen az idei karácsonyi menüajánlatunk
Az ételek sütő nélkül is elkészíthetőek. Ráadásul a desszert kimondottan olyan, amivel a legtöbb táplálkozási irányzat követőinek kedvezhetünk.
Az ételek sütő nélkül is elkészíthetőek. Ráadásul a desszert kimondottan olyan, amivel a legtöbb táplálkozási irányzat követőinek kedvezhetünk.
Pestos-ricottás szendvicskrém
Hozzávalók 4-5 személyre:
A pestohoz:
- 2 marék friss bazsalikomlevél (kb. 5 dkg)
- 5 dkg fenyőmag
- 5 dkg parmezán vagy grana padano vagy pecorino
- 1-2 duci gerezd fokhagyma
- 1-1,5 dl exta szűz olívaolaj
- tengeri só
További hozzávalók:
- 20 dkg ricotta
- ízlés szerint: bagett, zsúrkenyér vagy egyéb szendvicsalap
Elkészítés: A bazsalikomleveleket mossuk meg, szárítsuk meg. (Fontos, hogy csak a leveleket használjuk, a szárát ne!) A fokhagymát pucoljuk meg. A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg. A hozzávalókat tegyük aprítógépbe vagy botmixerrel dolgozzuk össze. A ricottát törjük össze villával, keverjük hozzá a friss pestot, és kenjük a szendvicsalapra. Díszíthetjük fenyőmaggal és dióval is.
Tippek:
1. A pestot petrezselyemből vagy rukkolából is elkészíthetjük, a fenyőmagot dióval vagy egyéb olajos maggal is pótolhatjuk.
2. Kínai fenyőmagot ne használjunk, mert az keserű!
3. A házi pesto fagyasztóban hónapokig eláll, a hűtőben is kb. 14 napig, így előre is elkészíthetjük.
4. Parmezánt kisebb magyar sajtmanufaktúrákban is gyártanak, ezekben is van jó minőségű.
5. A fenyőmag botmixer gyilkos lehet, ha túl melegedik a motor, akkor készítés közben mártsuk jeges vízbe.
6. Extra gyors változat: a szendvicskrém bolti pestoval is elkészíthető, érdemes jó minőségűt választani
7. Az étkezési szokásokhoz alkalmazkodva a pestot ricotta nélkül, önállóan is kínálhatjuk. Úgyis kiváló szendvicsfeltét.
Narancsos csirkemell – Sütőtökös lila burgonyával
Hozzávalók 4-5 személyre:
A csirkemellhez:
- 1 db kezeletlen héjú narancs
- 10 dkg vaj
- 1 kg filézett csirkemell
- frissen őrölt só, bors
Díszítéshez: 1 db kezeletlen héjú narancs
A körethez:
- 50 dkg lila burgonya
- 50 dkg sütőtök
- 1-2 rúd fahéj
- 1 marék zsályalevél
- 2-3 peperoncino
- frissen őrölt só, bors
- 2-3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A lila burgonyát alaposan megmossuk, héjastul kockára vágjuk. A sütőtököt megpucoljuk, eltávolítjuk a magházát és felkockázzuk. Vékonyan kiolajozunk egy tűzálló edényt, kisebb tepsit vagy egy sütőbe tehető nagyobb serpenyőt. A zöldségeket beletesszük és a zsályával, paprikával, fahéjjal, sóval, borssal ízesítjük. Előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt távolítsuk el a fahéjrudakat és a peperoncinokat.
A csirkemellet megmossuk, megtöröljük, sózzuk, borsozzuk. A narancsot megmossuk, megtöröljük. A vajat aranybarnára hevítjük, belereszeljük a narancshéjat, majd beletesszük a csirkemelleket. A narancsot kifacsarjuk, és sütés közben meglocsoljuk vele a csirkét. A csirke mind a két oldalát átsütjük, és kész is van. A körettel és a narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.
Tippek:
1. A köretet tűzhelyen is elkészíthetjük, ebben az esetben 10 perccel később adjuk hozzá a sütőtököt, mert az előbb megpuhul, mint a lila burgonya.
2. A zöldségek mellé ízlés szerint: gesztenyét vagy almát, birsalmát, lilahagymát, gránátalmát is tehetünk.
3. Érdemes enyhén csípős chilit választani, hogy mindenki kedvére való legyen a köret, de ez el is hagyható.
4. A piacokon általában kapható, pucolt szeletelt vagy felkockázott sütőtök. Érdemes ilyet beszerezni, ha időt szeretnék spórolni.
5. A köret önmagában is tartalmas, így vegetáriánus vendégeiknek is kedvezhetünk vele.
Kókuszos mangópuding
Hozzávalók 4-5 személyre:
- 1 db érett mangó
- 5 dl kókusztej
- 3 evőkanál nádcukor
- 3 dkg kukoricakeményítő
- 1 rúd vanília vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
Díszítéshez: gránátalma
Elkészítés: A mangót megpucoljuk, és kockára vágjuk. Kézi habverő segítségével, 5-8 evőkanál hideg kókusztejjel csomómentesre keverjük a keményítőt és a nádcukrot. A maradék kókusztejbe belekapargatjuk a vaníliamagot és langyosra melegítjük. Ezután hozzáadjuk a keményítős részt, és pár percig folyamatosan kevergetjük. A gyümölcsöt arányosan eloszlatjuk a poharakban és ráöntjük a pudingot. Amíg a puding hűl, megpucoljuk a gránátalmát. Erre több technika is létezik. Az egyik legegyszerűbb, ha negyedeljük az egész gyümölcsöt. Így már könnyen kiszedhetőek a magok. Ha kihűlt a puding, akkor gránátalmával díszítjük.
Tippek:
1. A kókusztej helyett használhatunk egyéb növényi tejet, vagy tehéntejet is. Ebben az esetben ízesítsük kókuszcsipsszel vagy kókuszreszelékkel a pudingot.
2. Nádcukor helyett nyírfacukrral, mézzel vagy stevia porral is ízesíthetjük a pudingot. A cukrot el is hagyhatjuk.
3. Ha éretlen a mangónk, akkor tegyük be a gyümölcskosárba, ahol a többi gyümölcs mellett pár nap alatt beérik.
4. Kukoricakeményítő helyett tápióka keményítőt is használhatunk.
5. Ha nem szeretnénk kísérletezni a házi pudinggal, akkor használjunk egy tasak bio vaníliás pudingport. Értelemeszerűen ebben az esetben a vaníliát is elhagyhatjuk.
6. A gránátalmamagokról mindig távolítsuk el a fehér hártyát.
További jótanácsok:
Ha ez egész menüt egyszerre készítjük el, akkor a következőképpen tegyük:
1. Melegítsük elő a sütőt és tegyük be a zöldségeket.
2. Főzzük meg a pudingot és tegyük félre hűlni.
3. Készítsük el a pestos szendvicskrémet.
4. A legvégén süssük ki a csirkemellet.
7. Még egyszerűbb, ha a pestot és a pudingot előző nap alatt elkészítjük.
Fotók: Mag Veronika