Szoptatott és tápszeres baba: miben más a hozzátáplálás?

Az anyatejes és a tápszeres babák hozzátáplálásban vannak apró különbségek - ezeket gyűjtöttük össze. Mi az, amit érdemes szem előtt tartani?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
hozzátáplálás
2018. április 27. Babaszoba

Más a bélflórájuk

A szoptatott és a tápszeres babáknak különbözik a bélflórájuk. (A bélflóra tulajdonképpen mikroorganizmusok összességét jelenti, amelyek többek között segítik a szervezetet a védekezésben). Az anyatejben a “jó” mikroorganizmusok (lásd bifidogén bélflóra, lactobaccillusok) túlsúlyban vannak.
A bélflórára hathatunk anyatej hiányában olyan tápszerekkel, melyeket probiotikus törzsekkel (“jó/segítő” mikroorganizmusokkal) dúsítanak, illetve különböző csecsemőknek gyártott készítményekkel egyaránt, de nagyon fontos, hogy tünettől függően válasszunk készítményt! A leggyakoribb hiba, hogy nem specifikus készítményt választunk. Ez azért gond, mert nem mindegyik probiotikus törzs hat minden panaszra.

Tényleg más a hozzátáplálás elkezdésének az ideje?

Tanulmányok és a tapasztalat egyaránt igazolják, hogy a tápszeres babáknál a szülők hamarabb kezdik el a hozzátáplálását. Az esetek nagy részében azonban nincs szükség korábban megkezdeni a kóstoltatást. Az optimális időpont a gyermek 6 hónapos kora körül határozható meg.
Az időpontba beleszól a gyermek fejlettsége (stabil nyak-,fejtartás, érdeklődés az étkezés iránt, hason fekve könyökkel kinyomja magát), az allergiaprevenició egyéni sajátosságai (ablakperiódus), és maga az élet (betegségek, kórházi kezelés, utazás, környezeti tényezők). Mindent összevetve azért elmondható: egészséges, jól fejlődő tápszeres babákál ugyanúgy érdemes a 6 hónapos kort megvárni, mint az anyatejeseknél.

Hagyja el a baba a cumisüveget egyéves korra!

A tápszer egyéves korig javasolt, féléves kortól úgynevezett követő csecsemőtápszer kínálása szükséges. Anyatej hiányában, fokozott allergiahajlam (és például refluxos babák) esetén részlegesen hidrolizált (HA) csecsemőtápszer adása javasolt a baba 4-6 hónapos koráig.

A cikk itt folytatódik.