Szuperpuding, szuperegészségesen, szuperfinoman
Minden időszaknak megvannak a maga szuperélelmiszer divatjai. Ilyenkor felbukkan egy csodaszer, amit hirtelen mindenki elkezd keresni. Jönnek a legendák: a szomszéd lefogyott tőlem a barátnőmnek pedig eltűntek a pattanásai. Ilyen felkapott szenzáció most a chia mag.
Minden időszaknak megvannak a maga szuperélelmiszer divatjai. Ilyenkor felbukkan egy csodaszer, amit hirtelen mindenki elkezd keresni. Jönnek a legendák: a szomszéd lefogyott tőlem a barátnőmnek pedig eltűntek a pattanásai. Ilyen felkapott szenzáció most a chia mag.
Már nem lehet ránézni gasztroblogra, gasztromagazinra vagy az instagramra anélkül, hogy ne ütköznénk a chia mag méltatásába, most hirtelen mindenki ezt akarja: muszáj volt kipróbálnunk, mit tud.
Mitől olyan szuper?
Az azték zsálya mag egy sivatagi növény, a Salvia hispanica termése. Elsősorban az a nagy előnye, hogy rengeteg tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz anélkül, hogy sok lenne benne a kalória.
Nagyon magas a rost, omega-3, kalcium, antioxidáns és fehérjetartalma. Utóbbi tulajdonsága miatt vegetáriánusok is szívesen használják a napi fehérjebevitel növelésére. Hogy kifejezetten fogyasztana, azt senki nem bizonyította, de hogy egészséges adalék, amiből jó napi néhány kanállal elfogyasztgatni, az nagyon valószínű. Kíváncsiak voltunk, vajon belső tulajdonságai mellett a konyhában is tud-e újat nyújtani? A válasz egy nagy igen.
Varázspuding
A legviccesebb nem is a rengeteg belső jó tulajdonságuk, sokkal inkább az, ahogy nedvességgel találkozva viselkednek. Saját súlya tízszeresét képes felinni: a folyadékot zselés, pudingszerű anyaggá változtatja. Lényegében varázslatról van szó: este elkeverek két alapanyagot egy tálkában, és reggelre valami egészen különleges étel lesz belőle. Még azt sem kell mondanom, hogy csiribú. Ha tehát két púpozott evőkanál chia magot leöntök körülbelül két deci folyadékkal, elkeverem és állni hagyom, puding lesz belőle.
A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!