Tárkonyos-kapros tökfőzelék
A tök hallatán sokan borzongnak, pedig egy kis fantáziával ezt is lehet jól csinálni. Az egyszínű alapanyagok összeválogatása nem csak jó móka, hanem hasznos is. Bizonyos feltevések szerint a zöld ételek a legegészségesebbek, ez a főzelék pedig igazán szép harsányzöld lett. A rántás, paprika, az ecet és a cukor, kimaradt, az ételt a fűszerek és a zsenge tök teszik különlegessé.

A tök hallatán sokan borzongnak, pedig egy kis fantáziával ezt is lehet jól csinálni. Az egyszínű alapanyagok összeválogatása nem csak jó móka, hanem hasznos is. Bizonyos feltevések szerint a zöld ételek a legegészségesebbek, ez a főzelék pedig igazán szép harsányzöld lett. A rántás, paprika, az ecet és a cukor, kimaradt, az ételt a fűszerek és a zsenge tök teszik különlegessé.
Hozzávalók:
1,5 kg zsenge tök
1 csokor kapor
1 teáskanál szárított tárkony
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál szicíliai citromlé esszencia, vagy egy fél citrom leve
só, frissen őrölt bors
2 dl natúr joghurt
A tököt meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk és pihenni hagyjuk, amíg levet ereszt.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Felmelegítjük az olajat, üvegre pároljuk, rajta a hagymát és hozzáadjuk a kinyomkodott tököt.
Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. A kaprot megmossuk, apróra vágjuk, és a tökhöz adjuk. A fokhagymákat megpucoljuk, belereszeljük az ételbe. Ízesítjük tárkonnyal, sóval, borssal, citromlével.
Gyorsan megpuhul, azután két merőkanállal kiveszünk belőle és leturmixoljuk.
A pépesített tököt a fazék tartalmához adjuk és hozzákeverjük a joghurtot.
Frissen sült fasírttal tálaljuk.
Tipp: az étel cukkíniből is elkészíthető, citromlé helyett balzsamecetet is használhatunk.