Tárkonyos-kapros tökfőzelék

A tök hallatán sokan borzongnak, pedig egy kis fantáziával ezt is lehet jól csinálni. Az egyszínű alapanyagok összeválogatása nem csak jó móka, hanem hasznos is. Bizonyos feltevések szerint a zöld ételek a legegészségesebbek, ez a főzelék pedig igazán szép harsányzöld lett. A rántás, paprika, az ecet és a cukor, kimaradt, az ételt a fűszerek és a zsenge tök teszik különlegessé.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 13. Paulik András

A tök hallatán sokan borzongnak, pedig egy kis fantáziával ezt is lehet jól csinálni. Az egyszínű alapanyagok összeválogatása nem csak jó móka, hanem hasznos is. Bizonyos feltevések szerint a zöld ételek a legegészségesebbek, ez a főzelék pedig igazán szép harsányzöld lett. A rántás, paprika, az ecet és a cukor, kimaradt, az ételt a fűszerek és a zsenge tök teszik különlegessé.


Hozzávalók:

1,5 kg zsenge tök

1 csokor kapor

1 teáskanál szárított tárkony

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

5 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál szicíliai citromlé esszencia, vagy egy fél citrom leve

só, frissen őrölt bors

2 dl natúr joghurt

A tököt meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk és pihenni hagyjuk, amíg levet ereszt.

A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

Felmelegítjük az olajat, üvegre pároljuk, rajta a hagymát és hozzáadjuk a kinyomkodott tököt.

Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. A kaprot megmossuk, apróra vágjuk, és a tökhöz adjuk. A fokhagymákat megpucoljuk, belereszeljük az ételbe. Ízesítjük tárkonnyal, sóval, borssal, citromlével.

Gyorsan megpuhul, azután két merőkanállal kiveszünk belőle és leturmixoljuk.

A pépesített tököt a fazék tartalmához adjuk és hozzákeverjük a joghurtot.

Frissen sült fasírttal tálaljuk.

Tipp: az étel cukkíniből is elkészíthető, citromlé helyett balzsamecetet is használhatunk.