Tavaszi babakonyha (I.)

Végre, végre kisütött a nap, virágillatúak a reggelek, harmatos a fű és melegen fúj a szél is! Mindezek mellett pedig kibújtak az első zöldfélék is a földből: a snidling, a petrezselyem, az újhagyma, a sóska, virágzik az eper, nő a retek. Hirtelen elfelejti az ember a burgonyafőzeléket és a párolt répát, lehet mindenféle zöldet összefőzni, beleszórni, felaprítani a pici tálkákba. Következzen pár tavasz inspirálta zöld színekkel feldobott recept, amit meglepően szívesen fedeznek fel az egyéves gyerekek – és még apunak sem kell külön fogáson törni a fejünket!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
partedli
2011. május 21. hslaszlo

Végre, végre kisütött a nap, virágillatúak a reggelek, harmatos a fű és melegen fúj a szél is! Mindezek mellett pedig kibújtak az első zöldfélék is a földből: a snidling, a petrezselyem, az újhagyma, a sóska, virágzik az eper, nő a retek. Hirtelen elfelejti az ember a burgonyafőzeléket és a párolt répát, lehet mindenféle zöldet összefőzni, beleszórni, felaprítani a pici tálkákba. Következzen pár tavasz inspirálta zöld színekkel feldobott recept, amit meglepően szívesen fedeznek fel az egyéves gyerekek – és még apunak sem kell külön fogáson törni a fejünket!

Tavaszi máj

Hozzávalók: 20 dkg csirke- vagy pulykamáj, 1 evőkanál olívaolaj, 1 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, fél paradicsom, fél lecsópaprika, két marék zöldborsó, só, bors, csemegepaprika ízlés szerint, fél babérlevél, egy marok aprított petrezselyem és snidling.

Az olívaolajra rádobjuk a kis kockákra felaprított hagymaféléket, a fél babérlevelet és a lecsópaprikát, majd fedő alatt lassú tűzön 5 percig dinszteljük. Ez alatt kisebb darabokra aprítjuk a májat és a paradicsomot.

Levesszük a fedőt, felkapcsoljuk a lángot. A serpenyő tartalmát meglocsoljuk egy evőkanál vízzel, beledobjuk a paradicsomot.

Utána dobjuk a májat és rövid ideig, sercegősen sütjük. Ízlés szerint fűszerezhetjük sóval, borssal, paprikával – a szárnyas mája ettől nem keményedik meg.

Amikor kellemes levet eresztett, hozzáadjuk a zöldborsót és addig sütjük-főzzük, míg a borsó megpuhul. (Fagyasztott borsónál kb. 5 perc, frissnél kicsivel több.)

Amikor elkészült megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és snidlinggel.

Köretnek kiváló hozzá a rizs (esetleg össze is keverhető, bár ekkor az étel a máj szaftjától barna színűvé válik).

TIPP: a maradék botmixerrel egy kevés víz hozzáadásával turmixolható, hidegen fenséges a forró pirítóson pár szelet friss retek társaságában.

Folytatjuk…

Fotó: CsaládHáló.hu