Tavaszi babakonyha (II.) – Sóskamártás
Végre, végre kisütött a nap, virágillatúak a reggelek, harmatos a fű és melegen fúj a szél is! Mindezek mellett pedig kibújtak az első zöldfélék is a földből: a snidling, a petrezselyem, az újhagyma, a sóska, virágzik az eper, nő a retek. Hirtelen elfelejti az ember a burgonyafőzeléket és a párolt répát, lehet mindenféle zöldet összefőzni, beleszórni, felaprítani a pici tálkákba. Következzen pár tavasz inspirálta zöld színekkel feldobott recept, amit meglepően szívesen fedeznek fel az egyéves gyerekek – és még apunak sem kell külön fogáson törni a fejünket!
Végre, végre kisütött a nap, virágillatúak a reggelek, harmatos a fű és melegen fúj a szél is! Mindezek mellett pedig kibújtak az első zöldfélék is a földből: a snidling, a petrezselyem, az újhagyma, a sóska, virágzik az eper, nő a retek. Hirtelen elfelejti az ember a burgonyafőzeléket és a párolt répát, lehet mindenféle zöldet összefőzni, beleszórni, felaprítani a pici tálkákba. Következzen pár tavasz inspirálta zöld színekkel feldobott recept, amit meglepően szívesen fedeznek fel az egyéves gyerekek – és még apunak sem kell külön fogáson törni a fejünket!
Sóskamártás
A sóska igenis finom, önmagában főtt krumplival, de apa gyorsan elkészített hússzelete (rántott csirkemell, karajszelet vagy hirtelen sütött szűzérme) mellé is igazán ízletes.
Hozzávalók: fél kg sóska, egy evőkanál sertészsír (ezzel a legjobb…), 2 dl tejföl, 2 nagyobb fakanálnyi liszt, cukor ízlés szerint, kevés só, egy csipet gyömbér.
Az előkészített sóskát (mosás, szárazás, vágás) a zsiradékon megfonnyasztjuk.
Közben a tejfölből és lisztből habarást készítünk és hozzákeverjük a sóskához.
Kis csipet sóval és cukorral ízesítjük. Ha túl sűrű, tejjel higítható.
A mártást felforraljuk. Lassú tűzön, kevés ideig főzzük: akkor van kész, ha a sóska megpuhult.
A végén egy csipet szárított gyömbért keverünk hozzá, ami igazán nagyszerű illatot és ízt kölcsönöz neki.
Főtt krumplival, vagy egyszerűen friss, fehér házi kenyérrel nagyon finom – nem megfeledkezve apu hússzeleteiről.
TIPP: A mártás fagyasztható. Cukor helyett pedig érdemes mézzel is kísérletezni.