„Vigyázz, főzünk!” – Balesetek elkerülése a konyhában

Ha a gyermekünk velünk akar főzni, nemcsak amiatt kell aggódnunk, hogy mikor lesz kész az ebéd, hanem amiatt is izgulhatunk, nehogy valami Érdemes őt apró feladatokba bevonni, úgy, hogy ő is azt érezze, hogy érdemben hozzájárul a munkához, hogy FŐZ, és azért persze közben haladjunk is!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. április 27. Gyarmati Orsolya

Konyhai balesetek – így kerüld el!

Ha például a leveszöldséget kell előkészíteni, szánjuk rá egy kis időt, hogy egy répát vagy egy krumplit együtt pucoljunk meg a zöldség hámozóval. Fogva a kis kezét, hogy el ne vágja az ujját! Utána ajánljuk fel, hogy ő dobálhatja a zöldséget az edénybe. Fontos figyelni arra, hogy a víz ne legyen még forró, nehogy a bedobáskor felfröccsenő víz megégesse! Azt is sokszor el kell mondani, hogy a vágódeszkához nem szabad közelíteni, ha mi éppen vágunk. Meg kell várni, hogy felszeleteljük az összes aprítani valót, ő pedig akkor pakoljon, ha mi már nem vágunk! A saját ujjunkat is könnyű elvágni, nemhogy egy figyelmetlen kis ujjacskát, amelyik rossz helyen matat…

Ha reszelünk, a reszelő minden oldalát tanulmányozzuk át, és beszéljük meg, melyik mire jó. Tapogassuk meg az éleit.  (Ha sok időnk van, reszeljünk minden oldalán valamit, és hasonlítsuk össze a lereszelt dolgok formáját). Úgy próbálkozhatunk a közös reszeléssel, hogy megfogjuk a kis ujjacskáit kívülről, hogy védjük a reszelőtől, és csak a hosszabb reszelnivalókat engedjük neki, a végét mindig átvesszük tőle. Vannak olyan biztonságos reszelők, darálók, melyek gyerek biztosak, ha van ilyenünk, ezzel egyedül is engedhetjük dolgozni a gyermeket.

Az egyik első dolog, amit a mi konyhánkban el kell sajátítaniuk a gyerekeknek, hogy a fiókok maguktól gurulnak vissza, és könnyen odacsukódhatnak a pici ujjak. A felnőttek az esetek nagy százalékában csodával határos módon kapják el az ujjacskákra rácsukódó fiókokat, de jó, ha a gyerkőcben rögzül, hogy a fiók nem játék!

Ha a konyhapult mellett állunk, olyan székre kell állítani a gyermeket, ami biztonságos, amiről nem lehet könnyen leborulni. Figyelmeztessük, hogy tűzhelyen/főzőlapon forró az edény. Amikor még csak melegszik, még kéz-meleg, akkor esetleg megengedhetjük, hogy megérintse, megmutatva a különbséget a korábban még hideg edényhez képest. Sokszor figyelmeztessük, hogy forró lesz, amihez tilos hozzányúlni! Ugyanez a helyzet a sütő üveglapjával is (bár már vannak olyan sütők, amelyeknek már nem melegszik át az üvege, azért jobb, ha az rögzül, hogy a sütőhöz/főzőlaphoz nem nyúlunk)! Ha valamit megkeverhet, álljunk szorosan mellette, figyelmeztessük, hogy csak az edény fülét fogja, azt viszont mindig, nehogy leboruljon az edény a forró ennivalóval. A fővő ételről óvatosan emeljük le a fedőt, mert a kicsapó gőz is komoly égési sérüléseket okozhat.

A cikk itt folytatódik!