Villámgyors szilveszteri ételek
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető mini pizza gyerekeknek, és pikáns, szerencsehozó szendvicskrém felnőtteknek – ez az idei szilveszteri ajánlatunk.
Pita Margherita
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db pita kenyér
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 10-15 dkg mozzarella sajt
- kis csokor friss bazsalikom
- ízlés szerint zöldfűszerek: oreganó, kakukkfű, rozmaring
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1-2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A bazsalikomot megmossuk, megtöröljük, és apróra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk. A paradicsomkonzervből szószt főzünk, amit a fűszerekkel és olívaolajjal ízesítünk. A pitákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, arányosan eloszlatjuk rajta a paradicsomszószt, és ezután a mozzarella szeleteket. A mini pizzákat 10-15 percig sütjük.
Tippek:
Pita kenyér nagyobb élelmiszerboltokban és meghatározott pékségekben kapható. A mozzarella sajtot tojásszeletelővel is felvághatjuk. A pizzákat díszíthetjük friss bazsalikommal. Ízlés szerint zöldségek, sonka, szalámi is lehet a feltét. A recept annyira egyszerű, hogy gyerekek is elkészíthetik.
Fetás vöröslencse szendvicskrém
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 25 dkg vöröslencse
- 25 dkg feta sajt
- 2-3 evőkanál olívaolaj vagy szőlőmagolaj
- 1 db kezeletlen héjú citrom
- 1 db babérlevél
- 1 mokkáskanál curry
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- tengeri só, frissen őrölt bors
- ízlés szerint enyhén erős chili
Elkészítés: A lencsét megmossuk, leöblítjük, dupla mennyiségű vízben puhára főzzük. A lencse főzővizét babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük. A megfőtt lencsét a feta sajttal, fűszerekkel, olajjal és a citrom héjával és levével botmixerrel vagy aprítógéppel pürésítjük. Friss péksüteménnyel vagy krékerrel kínáljuk.
Tippek:
A vöröslencse előnye, hogy nem kell beáztatni, 20-25 perc alatt megfő. A krémet gépek hiányában villával is elkészíthetjük. Ízlés szerint lilahagymával is ízesíthetjük. Ha a feta nagyon sós, akkor felhasználás előtt áztassuk hideg vízbe. A szendvicskrém hűtőben 2-3 napig eláll.
Fotók: Mag Veronika