Villámgyors szilveszteri ételek

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető mini pizza gyerekeknek, és pikáns, szerencsehozó szendvicskrém felnőtteknek – ez az idei szilveszteri ajánlatunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
étlap
2016. december 29. Gerlachfalvy Réka

Fotó: Mag Veronika

Pita Margherita

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db pita kenyér
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 10-15 dkg mozzarella sajt
  • kis csokor friss bazsalikom
  • ízlés szerint zöldfűszerek: oreganó, kakukkfű, rozmaring
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1-2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A bazsalikomot megmossuk, megtöröljük, és apróra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk. A paradicsomkonzervből szószt főzünk, amit a fűszerekkel és olívaolajjal ízesítünk. A pitákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, arányosan eloszlatjuk rajta a paradicsomszószt, és ezután a mozzarella szeleteket. A mini pizzákat 10-15 percig sütjük.

Tippek:

Pita kenyér nagyobb élelmiszerboltokban és meghatározott pékségekben kapható. A mozzarella sajtot tojásszeletelővel is felvághatjuk. A pizzákat díszíthetjük friss bazsalikommal. Ízlés szerint zöldségek, sonka, szalámi is lehet a feltét. A recept annyira egyszerű, hogy gyerekek is elkészíthetik.

Fetás vöröslencse szendvicskrém

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 25 dkg vöröslencse
  • 25 dkg feta sajt
  • 2-3 evőkanál olívaolaj vagy szőlőmagolaj
  • 1 db kezeletlen héjú citrom
  • 1 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál curry
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • ízlés szerint enyhén erős chili

Elkészítés: A lencsét megmossuk, leöblítjük, dupla mennyiségű vízben puhára főzzük. A lencse főzővizét babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük. A megfőtt lencsét a feta sajttal, fűszerekkel, olajjal és a citrom héjával és levével botmixerrel vagy aprítógéppel pürésítjük. Friss péksüteménnyel vagy krékerrel kínáljuk.

Tippek:

A vöröslencse előnye, hogy nem kell beáztatni, 20-25 perc alatt megfő. A krémet gépek hiányában villával is elkészíthetjük. Ízlés szerint lilahagymával is ízesíthetjük. Ha a feta nagyon sós, akkor felhasználás előtt áztassuk hideg vízbe. A szendvicskrém hűtőben 2-3 napig eláll.

Fotók: Mag Veronika