Vörösboros báránysült, jázminrizzsel

Ez a fogás marhával és vaddisznóval is elkészíthető. A jázmin rizs pergős, és nem tapad.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 06. szabo.daniel

Ez a fogás marhával és vaddisznóval is elkészíthető. A jázmin rizs pergős, és nem tapad.


Hozzávalók:
1,5 kg báránycomb
1 dl olívaolaj
1 teáskanál borókabogyó
1 evőkanál tárkony
1 teáskanál erdélyi kősó, vagy bármilyen durva só
3 gerezd fokhagyma
őrölt bors
2,5 dl vörösbor

Jázmin rizshez:
2,5 dl jázmin rizs
1 közepes fej vöröshagyma
5 dl húsleveslé vagy víz
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
Só, őrölt bors

A bárányt kifilézzük, csontjától, zsírjától, faggyújától megtisztítjuk. Az így kapott tiszta húst leöblítjük, megtöröljük, szeletekre vágjuk. A tárkonyt a sóval, borssal, borókabogyóval összekeverjük, felöntjük az olajjal.  Ezzel a páccal megkenjük a húst, és megtűzdeljük pucolt fokhagymával, majd betekerjük nejlon fóliával, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap leszedjük róla a fokhagymát és a borókabogyót. Kockára vágjuk a húst. Olívaolajjal kikent serpenyőben kérget sütünk rá, majd felöntjük borral, és fedő alatt addig sütjük, amíg megpuhul. Ha szükséges, a folyadékot boron kívül vízzel is pótolhatjuk (sütőben is süthetjük).
 
A rizshez:
Mély serpenyőben, vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát. Átforgatjuk rajta a rizst. Felöntjük húsleveslével. Fűszerezzük sóval, borssal. Beletesszük a megpucolt fokhagymagerezdeket. Felforraljuk nagy lángon. Amint felforr, a legkisebb lángon fedő alatt puhára főzzük. Időként megkeverjük. Ha megfőtt, fedő alatt 15 percig pihentetjük. A húst jázminrizzsel tálaljuk.

Ötlet: ez a fogás marhával és vaddisznóval is elkészíthető. A jázmin rizs pergős, és nem tapad.