10 dolog, amit feltétlenül tudnia kell a CSOK Pluszról

2023. október 26. Családháló

Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán bejelentette, a kormány új otthonteremtési támogatásról döntött. Nos, mit kell tudni a CSOK Pluszról? Összeszedtük.

1. A kamattámogatott hitelkonstrukció az ország egész területén igénybe vehető. Az 5000 fő feletti településekre lett kitalálva, hiszen a kisebb településeken a falusi CSOK is elérhető marad.

2. Házaspárok vehetik igénybe a CSOK Pluszt.

3. Első közös otthon vásárlása esetén elegendő 10 százalékos önrészt biztosítaniuk. Ebben az esetben az ingatlan értékének felső határa 80 millió forint.

4. Nagyobb otthonba költözés vagy lakásbővítés esetén 20 százalékos önerővel kell a rendelkezniük a családoknak. Az értékhatár itt 150 millió forint.

5. A kormány a Nemzeti Mintaterv Katalógusban ingyenes típusterveket tesz elérhetővé a családok számára, vagyis spórolhatnak a tervezési költségen. Viszont a CSOK Plusz telekvásárlásra nem használható.

6. Az új hitelkonstrukció az édesanyák 41 éves koráig igényelhető, de egy kétéves átmeneti időszakban a 41. életévükön túl lévő nők is kérhetik a támogatott hitelt, ha igazoltan túl vannak várandósságuk 12. hetén.

7. Egy vállalt gyermek után 15 millió, kettő gyermek esetében 30 millió, három gyermek esetében pedig már 50 millió forint kedvezményes hitel igényelhető.

8. A fizetendő kamat mértéke: 3 százalék.

9. A hitel futamideje 10-től 25 évig terjedhet. Fontos tudni, hogy az első gyermek születése esetén a családok egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek, ha szeretnének. Ebben az esetben a futamidó értelemszerűen meghosszabbodik. Kamatot viszont a moratórium alatt is fizetni kell.

10. Állami támogatásként a második gyermek megszületésénél 10 millió forint írható le a tőketartozásból, újabb gyermekek születésekor pedig rendre újabb 10 millió.

A CSOK Plusz 2024. januárjában lép életbe, a részletszabályok még idén, november közepén elkészülnek.

Majer Tamás

Címlapkép forrása: Freepik