16 amerikai államban semmilyen törvény nem védi az abortuszt túlélő babákat

Legutoljára New York és Illinois állam helyezte hatályon kívül az ezzel kapcsolatos törvényeket, de nem jobb a helyzet Alaszka, vagy éppen Hawaii területén sem.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2019. október 10. Családháló

Azok az amerikai államok védik legjobban az élve született abortusz-túlélő babákat, amelyek zöld színűek, a szürke színűekben nincs ilyen szabályozás. A két piros, New York és Illinois állam most törölte el az eddig törvénybe iktatott védelmet.

Fotó: www.frc.org

Mint ismeretes, az Egyesült Államokban több államban is lehet abortuszt végezni egészen a terhesség végéig. Ezt az önmagában is rettenetes szabályozást még megspékelik azzal, hogy sok helyen a törvény semmilyen védelmet nem biztosít azon a kisbabáknak a számára, akik ennek ellenére élve jönnek a világra.

Az amerikai Family Research Council (FRC) most elsőként olyan térképeket készített, melyek nagyon jól szemléltetik a jelenlegi helyzetet nem csupán a jogi védelem, de a kései abortuszokat végző államok tekintetében.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azokra a kisbabákat, akik valamilyen oknál fogva túlélték a sikertelen kései abortuszt, 16 államban legálisan hagyják meghalni. A problémára azt követően hívták fel a figyelmet, hogy New York és Illinois államban a korábbi védelmet is eltörölték amellett, hogy legálissá tették a kései abortuszt is.

Csupán 15 olyan állam létezik, amely védelmet biztosít egy ember részére abban az esetben, ha nem szülés, hanem abortusz közben született, és csupán nyolc államban kell jelentést írni ezekről a csecsemőkről.

A térképek nem csupán azt szemléltetik, hogy mely államokban lehet kései abortuszt végezni és melyekben nem illeti védelem az élve született abortált csecsemőt, de néhány érdekes különbségre is rámutatnak. Döbbenetes, hogy törvény szerint 22 államban lehet kései, azaz a 9. hónapig elvégezhető abortuszt kérni, és ebből csupán 15  helyen korlátozzák a "mentális egészségkárosodásra" való hivatkozást, amely valójában bármire ráhúzható, azaz bármilyen indokkal engedi a terhességmegszakítást.

És most lássuk a valós adatokat:

Tizenhat állam nem rendelkezik olyan törvénnyel, amely védené az életben maradt abortusz túlélőket: Alaszka, Colorado, Connecticut, Oregon, Hawaii, Idaho, Illinois, Kentucky, Maryland, Új-Mexikó, New Jersey, New York, Észak-Karolina, Utah, Vermont és Nyugat-Virginia.

Huszonkét állam megengedi - közvetlenül vagy közvetve - az abortusz elvégzését a terhesség mind a kilenc hónapja alatt: Alaszka, Kalifornia, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico , New York, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington és Wyoming.

Az FRC azt szeretné elérni, hogy szülessen egységes döntés és a Kongresszus fogadjon el egy olyan törvényt, amely garantálja, hogy egész Amerikában védelem illesse meg az abortusz túlélőit. Erre egyelőre még várni kell, ám a szervezet addig is petícióval és különböző akciókkal szeretné felhívni a figyelmet a problémára: most azt tervezik, hogy 90 ezer babasapkát küldenek Nancy Pelosi házelnöknek a legsebezhetőbbek védelméért.

"Itt az ideje, hogy megválasztott tisztviselőink eldöntsék, ki akarnak-e állni társadalmunk legsebezhetőbb tagjaiért, vagy engedélyezik ezeket a gyilkosságokat" - nyilatkozta Connor Semelsberger, a tanács életvédelemmel foglalkozó jogi tanácsadója.

-Via-