5 év alatt 2200 résztvevő a Testvércsalád Mozgalomban

Megalapításának ötödik évfordulójához érkezett a Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom
2019. augusztus 14. Családháló; MTI

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára (b) és Székely Attila, a Családháló leköszönő országos szervezője határon túli magyar szervezetek képviselőinek jelenlétében tartanak sajtótájékoztatót a Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom eredményeiről 2019. augusztus 14-én.

Fotó: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Adrián Zoltán

Az évforduló alkalmából kárpátaljai magyar szervezetek részvételével sajtótájékoztatót tartottak Budapesten.

Az eseményen Székely Attila, a Családháló leköszönő országos szervezője értékelte a Mozgalom elmúlt öt évét. Mint fogalmazott: „a több szempontból egyedi program célja a kárpátaljai és az anyaországi családok összekötése személyes kapcsolatokon és közösen megélt élményeken keresztül.”

Közlése szerint az idei részvételi adatokkal együtt

több mint 420 családot, 2200 embert sikerült elérnie a programnak öt év alatt.

„A jelentkezők száma 2018-ban és 2019-ben együtt meghaladta a 3200 főt és ez folyamatosan növekszik. A Beregszászi járás résztvevői az összes utazó mintegy 40%-át teszik ki, azonban mára a Nagyszőlősi, a Munkácsi és az Ungvári járásból is jelentős érdeklődés van a programra.” – emelte ki.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy

a kormány számára a Családháló Alapítvány és a Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom nemzeti összetartozásért végzett munkája kiemelt fontosságú.

Hozzátette, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) évről évre növekvő támogatást nyújt, ami idén 5,9 milliárd forintot, jövőre pedig 7,7 milliárdot jelent a civil szervezeteknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy megváltozik a támogatás meghirdetésének dátuma, a 2020-as támogatásokra október 1-jétől lehet pályázatot benyújtani.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom tevékenységét értékelő sajtótájékoztatón 2019. augusztus 14-én.

Fotó: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Adrián Zoltán

A kormányzat képviselője szerint Ukrajnában jelenleg is feszült a politikai helyzet, de a magyar fél azt szeretné elérni ha a kapcsolatok jobb irányt vennének. Ugyanakkor a magyar kormány védi a határon túli magyar kisebbségeket – zárta nyilatkozatát a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalmat 2014. április 25-én alapította a Családháló. A mozgalom tevékenységei közé tartozik a családtalálkozók megrendezése, a nyári gyermeküdültetések, valamint kárpátaljai magyar diákok tanulmányainak támogatása. 2018-ban kilenc alkalommal került megrendezésre a legnépszerűbb programnak számító Testvércsalád Találkozó, melyen 1200 ember vett részt.