7 lépés az életre szóló szerelemért

Sue Johnson módszere még a reménytelennek tűnő házasságokon is segíthet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ÉFT
2020. augusztus 03. Czefernek Léna

Fotó: Pixabay

Egyre szélesebb körben elérhető az Érzelmi Fókuszú Párterápia (ÉFT), amelynek kidolgozása az amerikai pszichológus és párterapeuta Sue Johnson nevéhez fűződik. De mit tud ez a módszer, amely más terápiákból hiányzik? Hogyan lehet, hogy az eddig háttérbe szorított érzelmek helyett éppen azok fókuszba helyezése segít egy válságba jutott kapcsolaton? Erről szól az Ölelj át!, amely a módszer ismertetése mellett gyakorlati tanácsokkal is ellátja az érdeklődő olvasókat.

Már az is nagyon izgalmas, ahogyan a könyv elején Sue Johnson beavat minket módszerének születésébe, amely egy merőben új irányvonalat képvisel a párkapcsolati terápiák rendszerében. Korábban ugyanis úgy vélték, éppen az érzelmek azok, amelyek sokszor megakadályoznak minket egy-egy felnőtt-szituáció kezelésében, s mivel felnőve már meg kellett tanulnunk azok kontrollálását, így a párkapcsolati nehézségek (veszekedések) esetén is muszáj erősen koncentrálnunk arra, hogy ezeken felül tudjunk kerekedni. Sue Johnson ezzel szemben terápiás ülései során azt figyelte meg, hogy bizonyos helyzetekben semmilyen logika nincs az adott probléma és az általa kiváltott érzelmi reakció között, ezzel szemben a párok görcsösen ragaszkodnak saját álláspontjukhoz, ami megakadályozza őket abban, hogy az egymás megértése felé vezető úton elinduljanak.

Ebből a megfigyelésből, valamint a merész kijelentésből kiindulva: mindenki arra vágyik, hogy érzelmileg biztonságosan kapcsolódjon valakihez (korábban éppen az ellenkezőjét gondolták, remek példa erre, hogy a gyereknevelési tanácsokat osztogató Dr. Spock is arra biztatta a szülőket, hogy ne vegyék fel síró gyermekeiket, s a felnőttekkel szemben a mai napig tartja magát az az elvárás, hogy önálló, független személyként legyenek sikeresek) egy olyan terápiás módszert dolgozott ki, amely éppen arra bátorít mindenkit, hogy társa előtt vállalja fel érzelmeit, legmélyebb félelmeit. Ez a közvetlen kapcsolódáson túl a másik reakcióinak könnyebb megértését eredményezi, ezen belül pedig egy mélyebb intimitást tud létrehozni a párok között.

Sue Johnson könyvében nem csupán a terápiára fókuszál, a szerelem természetének könnyebb megismerésére is nagy hangsúlyt fektet. A pszichológus nem a levegőbe beszél: az 1980-as években kezdett el párokkal dolgozni, s munkája során szerzett tapasztalatait osztja meg velünk. Arra figyelmeztet, hogy

nagyobb figyelmet kell fordítani szeretetkapcsolataink megóvására,

és igenis kockáztatnunk kell, amikor engedjük magunkat mélyebben bevonódni érzelmileg a szerelem csodálatos kalandjába. Ha ugyanis nem vállaljuk ezt a merész lépést, még többet; saját kapcsolatunkat tesszük kockára.

A könyv három fő részből áll, ebből az első fejezet a szerelem megismerését célozza, s azt is megválaszolja, a romantikus érzelmek ellenére miért tudunk olyan messze eltávolodni egymástól. A második rész magára a terápiára koncentrál: hét beszélgetésen keresztül mutatja be számunkra az ÉFT módszerének lényegét, könnyen érthető és befogadható formában. Ezek a példák nagyon jó iránymutatóul szolgálhatnak saját kapcsolataink krízishelyzeteinek, az azt összekuszáló személyes szálak kidolgozásában. S hogy ne maradjunk gyakorlati képzés nélkül: minden beszélgetés végén számunkra, az olvasók számára is találhatóak olyan feladatok, amelyek segítenek saját párkapcsolati viszonyrendszerünk feltérképezésében, javításában. A harmadik fejezetben a szeretet erejéről van szó, amely nem csupán arra szolgálhat, hogy párkapcsolatunkat erősítse: még legmélyebb, korábban keletkezett sebeink gyógyítására is alkalmas.

Sue Johnson gondolatainak mélyebb megismerését minden korosztály számára ajánljuk, hiszen egyetemes és értékvédő, a családok és párkapcsolatok védelmét szolgáló módszere közvetve nem csupán saját életünkre hathat. A szeretet természetének mélyebb megismerése, a párkapcsolati problémák hatékony megoldása végső soron ahhoz is elvezet minket, hogy más kapcsolatainkban is hatékonyan tudjuk alkalmazni a módszert, amely

ezáltal nem csak szeretetteljes családi életet, de egy emberségesebb társadalom létrejöttét is segíti.

Ha pedig műveljük magunkat és párkapcsolatunkat, akkor ezt a szemléletmódot örökségként adhatjuk át unokáink számára. Talán nem is lehetne értékesebb ajándékunk, amely egy kicsit az egész világot jobbá teheti.