A hisztis kiselefántok itt trappolnak közöttünk – Könyvajánló

Örökmozgó mesehallgatóknak ideális könyveket dobott piacra a Móra Kiadó.

2023. június 07. Családháló

Ha nekünk is van otthon örökmozgó, mindennel elégedetlenkedő, hisztis kiselefántunk, mindenképpen érdemes beszereznünk Balázs Ágnes legújabb mesekönyvét, amely kedvesen és érzékenyen szórakoztatja a gyerekeket, miközben görbe tükröt mutat számukra a saját viselkedésükkel kapcsolatban. 

Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen akármilyen gyerekkönyvet kapok kézhez, mindig van itthon az adott korosztályhoz tartozó csemete, akin élőben tesztelni tudom a tartalmát. Így történt ez A hisztis kiselefánt és más történetek című könyvvel kapcsolatban is, amelyet még azelőtt lenyúltak tőlem a gyermekeim, hogy meg tudtam volna írni róla ezt az ajánlót. 

Azt inkább nem részletezem, hogyan tüntették el a lakásban a kötetet, és hogy kerestem egy héten keresztül, hogy írni tudjak róla, hogy aztán olykor-olykor felbukkanjon egy-egy maszatos gyerekkézben, visszautasíthatatlan könyörgő tekintet kíséretében.

A lényeg nem is ez, hanem a hatás: számtalanszor olvastatta ugyanis el legkisebb „hisztis kiselefántom” a történeteket nővéreivel, és velünk, a szüleivel is, mielőtt nekifoghattam volna e cikk megírásának.

Bátran állíthatom tehát, hogy Balázs Ágnes okosan és érzékenyen megírt, színes történetei valóban lekötik és elvarázsolják azokat az örökmozgó kisgyerekeket, akiket esetleg némely mesék nem tudnak az olvasás időtartamára egy helyben marasztalni és kellő ideig elszórakoztatni. Sőt, én még a korhatári besorolást is lejjebb venném (ami a könyv borítóján 4 év), nálunk ugyanis a 2,5 éves is vígan végrehajtotta a mesékben szereplő feladatokat.

Merthogy ez itt a lényeg: ne passzív olvasásra és befogadásra készüljön a kedves érdeklődő, amikor kézbe veszi a „Mesék örökmozgóknak” legújabb kötetét: itt bizony figyelni kell, és mozogni, mutogatni, tapsolni, olykor pedig lábbal toporzékolva hisztizni, ha a történet úgy alakul.

Nekünk, mesélőnek pedig türelemmel várni, hogy a gyermekünk maga is részese lehessen a történetnek.

A zseniális ötlet nyomán nem csupán a kicsik figyelme lesz lekötve és mozgásigényük kielégítve, de egy kicsit önmagukat is megláthatják azon a bizonyos görbe tükrön keresztül: a hisztis kiselefánt ugyanis nem csak egy mesebeli figura, a toporzékolva követelőző legkisebbek bizony itt járnak közöttünk, sokszor borsot törve orrunk alá és fejfájást okozva közvetlen környezetüknek. Horváth Ildi színes és szerethető rajzai még közelebb hozzák ezt a mesebeli és izgalmas világot hozzájuk, s még mi, szülők is belefeledkezhetünk a mesékbe néhány pillanatra.

Ha tehát ideális mesét keresünk örökmozgó gyermekünk számára, mindenképpen próbáljuk ki Balázs Ágnes sorozatát.

Biztos vagyok benne, hogy a széria többi részében szereplő beszélő kiskutya, pösze nyuszi vagy akár a csavargó kisautó története is tartogat izgalmas pillanatokat a legfiatalabb olvasótábor számára. Most, a sorozat 6. kötetével induljunk el Afrikába, és éljük meg gyermekünkkel együtt a hisztis kiselefánt és barátai izgalmas kalandjait, amelynek nyomán egy kicsit mi is visszanyerhetjük figyelmes és szófogadó csemeténket az olvasás varázslatos világában. 

Balázs Ágnes: A hisztis kiselefánt és más történetek (Móra Kiadó, 2023.)

Raj-Czefernek Léna

A címlapkép forrása: Móra Kiadó