A közösségi média azonnali cselekvést igénylő közegészségügyi probléma

Az Egyesült Államok tiszti főorvosa nyilatkozatot adott ki.

2023. június 09. Családháló

A közösségi média hihetetlenül gyorsan beszivárgott hétköznapjainkba, áthatja a politikát, a munkahelyi és a családi életet. Hihetetlenül gyors fejlődése miatt nehéz kiszámítani, milyen irányba alakul át legközelebb. Annyira beleszövődött a mindennapi életünkbe, hogy már észre sem vesszük, csak folyamatosan fogyasztjuk, és a szokásainkkal kapcsolatos figyelmeztetésekre is immunissá válunk. Sokan felkapták a fejüket, amikor néhány napja az Egyesült Államok tiszti főorvosa, Vivek Murthy nyilatkozatot adott ki, amelyben azonnali cselekvést igénylő közegészségügyi problémára hívta fel az ország figyelmét – olvasható a Református.hu oldalon.

– Számos jel utal arra, hogy a közösségi média a gyermekek és serdülők mentális egészségére és jóllétére nézve is káros lehet. A fiatalok lelki egészségét érintő nemzeti válság közepén vagyunk – írja Vivek Murthy. A közösségi média gyermekekre gyakorolt előnyeinek maximalizálására és hátrányainak minimalizálására irányuló erőfeszítésekben nem léptünk előre.

Aggódom a gyermekeinkért, akik nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy még éveket várjanak, mire valóban megismerjük a közösségi média életükre gyakorolt hatásának következményeit

– nyilatkozta a tiszti főorvos. Ezután a téma mélyreható kutatására szólított fel, hiszen eddig nem készültek megbízható, független elemzések a közösségi média fiatalokra gyakorolt befolyásáról. Sürgette továbbá az informatikai cégeket, hogy vállalják a felelősséget platformjaik hatásáért, osszák meg a kutatókkal és a nyilvánossággal a működésükre vonatkozó adatokat. – Túl sokáig helyeztük a szülők és a gyerekek vállára a probléma kezelésének teljes terhét, pedig tudjuk, hogy

a világ legjobb szoftverfejlesztői úgy tervezték meg a termékeket, hogy maximalizálják az ezekkel eltöltött időt

– hangsúlyozta Murthy. Tehát ha akaraterejének fejlesztésére biztatjuk az ifjú felhasználót, azaz például arra, hogy ne görgesse a végtelenségig a képernyőképet, meglehetősen tisztességtelen küzdelem elé állítjuk, hiszen a közösségi média profi játékosaival állítjuk szembe. – Itt az ideje, hogy a szülők és a gyerekek mellé álljunk – nyomatékosította Vivek Murthy, sürgetve a politikai döntéshozókat, hogy szigorítsanak a biztonsági és a serdülők adatvédelmét szolgáló előírásokon.

Murthy nyilatkozatában idézi a Pew Research Center 2022-es felmérését, amelyből kiemelte, hogy

a 13 és 17 év közötti gyerekek 95 százaléka veszi igénybe a közösségi médiát, és több mint egyharmaduk állítása szerint gyakorlatilag soha nincsenek offline.

A korai serdülőkorban, amikor kialakulóban van az identitás és az önértékelés, az agy különösen fogékony a társadalmi nyomásra, a kortársak véleményére és az összehasonlítgatásra. A közösségi média sérülékenyebbé tehet a társadalmi jutalmazással és büntetéssel szemben, folyamatos használata pedig az agy jutalomközpontjainak túlzott stimulálása révén a függőséghez hasonló útvonalakat alakíthat ki. Murthy a Wall Street Journalnek elmondta:

a gyerekek három leggyakrabban megosztott véleménye a közösségi médiával kapcsolatban az, hogy nem tudnak leszokni róla, rosszabbul érzik magukat tőle, és elbizonytalanodnak a baráti kapcsolataikban.

A közösségi média az egyik olyan terület, ahol a mesterséges intelligencia meghatározó szerepet játszik. A tiszti főorvoséval egybeeső, bár tőle független figyelmeztetést adtak ki a mesterséges intelligenciával foglalkozó piacvezető cégek irányítói is arról, hogy az általuk kifejlesztett technológiát a világjárványokkal és nukleáris háborúkkal egyenrangú társadalmi kockázatnak kell tekinteni. Részletesen olvasható a Center for AI Safety 22 szavas nyilatkozatában, amelyet több mint 350 vezető, kutató és mérnök írt alá.

A nyilatkozatról részletesebben a Magyarországi Református Egyház oldalán olvashatnak.

Forrás: Reformatus.hu

A címlapkép forrása: Pixabay.com