„A meddőséggel küzdő pároknak fontos a mentálhigiénés, lelkigondozói segítség”

Magyarországon minden ötödik-hatodik pár meddőséggel küzd.

2023. december 11. Családháló

Stressz, izoláció, párkapcsolati nehézségek – ilyen problémákkal is szembe kell nézniük azoknak a pároknak, akik meddőséggel küzdenek. Magyarországon minden ötödik-hatodik pár vár hiába a gyermekáldásra, nekik pedig nemcsak orvosi, hanem pszichológiai, lelkigondozói támogatásra is szükségük lehet – hangzott el a II. Anna–Joachim-konferencián, amelyet az Apor Vilmos Katolikus Főiskola budapesti campusán rendeztek meg november végén.

„A meddőség komoly, hosszan elhúzódó krízist hoz magával. Ez egy stigma lehet a nők és a férfiak számára, jelentős stresszt okozhat, izolálhatja a párokat, és negatív hatással lehet a kapcsolatukra is. Ezért

nagyon fontos, hogy a meddőséggel küzdő párok ebben a krízisállapotban mentálhigiénés, lelkigondozói segítséget is kapjanak”

– mondta Homokiné Hollósi Cecília tanácsadó szakpszichológus, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola oktatója. A főiskola budapesti campusán 2023. november végén rendezték meg az Utak a gyermekvállaláshoz – a pszichológia és a lelkigondozás lehetőségei és eszközei című konferenciát.

Az intézmény négy éve indította el a meddőséggel küzdő pároknak az Anna–Joachim-programot: a különleges tréningeken a gyermekáldásra váró párok megélhetik a sorsközösségből, a problémák megosztásából és közös feldolgozásából fakadó erőt, emellett intenzív pszichológiai és mentálhigiénés támogatást kaphatnak.

A statisztikák szerint Magyarországon ugyanis minden ötödik-hatodik pár meddőséggel küzd. A II. Anna–Joachim-konferencia fókuszában azok az utak álltak, amelyeken az érintett párok elindulnak: a szakemberek előadásokon, workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken foglalkoztak például a helyreállító orvoslás lehetőségeivel, a prevencióval, a cikluskövetés módszereivel, a párkonzultációval, a gyermektelen életpályával és annak elfogadásával, valamint a perinatális veszteség feldolgozásával.

Idén új témaként került a konferencia programjába az örökbefogadás és annak pszichológiai oldala. „Amikor egy nő várandós lesz, kilenc hónapja van arra, hogy felkészüljön a gyermekvállalásra. Az örökbefogadás egészen más: a párok a hivatali procedúra után általában évekig várnak, majd egyszer csak csörög a telefonjuk, és szinte azonnal, pár héten belül haza kell vinniük a babát. Hirtelen kell átrendezniük az életüket és felkészülniük a szülőségre. Ráadásul hatalmas felelősség igent mondani, amikor felteszik a kérdést az örökbefogadó szülőknek, hogy vállalják-e a gyermeket” – magyarázta Homokiné Hollósi Cecília.

Különleges kisfilmek a meddő párok küzdelmeiről

„Pár napja kezembe akadt egy könyv. Azt írja, az ember néha úgy érzi, mintha megrekedt volna az időben, akárcsak az Idétlen időkig című film főhőse. Valójában csak arra vár, hogy visszakapja a normális életét. De a hónapokból évek lesznek, és ez az időszak csak nem akar véget érni” – mondja mindennapjairól az Anna–Joachim-konferencián bemutatott „Együtt fölfelé” kisfilmsorozat meddőséggel küzdő főhőse, Monika Baudisova Gyermektelen című könyvét idézve.

A Tarjányi Krisztina Irma által rendezett, párperces filmek egy harmincas éveik végén járó házaspár sorsát követik nyomon az esküvőtől az első sikertelen próbálkozásokon, a hosszas orvosi kivizsgálásokon és az érzelmi mélypontokon át egészen az ismerősöktől, rokonoktól érkező jó szándékú, ám a meddőséggel küzdő pár számára fájdalmas kérdésekig, tanácsokig.

„Az Anna–Joachim-programban részt vevő házaspárokkal beszélgetve kiderül: több-kevesebb megjegyzést mindannyian kapnak. Vannak, akik csak kérdéseket, mások durvább megjegyzéseket is.

A gyermekvállalás ugyanis fontos téma a magyar társadalomban, de nagyon sokan nem tudják, hogyan lehet erről jól beszélgetni.

A kisfilmek célja pont az, hogy a meddőséggel küzdő párok érezzék: nincsenek egyedül, tudjuk, min mennek át, ismerjük a problémáikat, és itt közösségre találhatnak” – mondta az Apor oktatója.

***

A főiskola 2022 tavaszán indította el a programhoz kapcsolódó reproduktívegészség-fejlesztő és meddőségi szaktanácsadó képzést, amely – fogalmazott a pszichológus – olyan érdeklődőknek szól, akik nemcsak jó szándékkal, hanem szakértelemmel szeretnének a meddőséggel küzdő párok felé fordulni. Az akkreditált, négy féléves, BA-diplomára épülő szakirányú továbbképzés célja olyan szakemberek képzése, akik mentálhigiénés vagy lelkigondozói eszközökkel, keresztény szellemiségben vagy arra nyitott módon támogatják a párokat. Az Anna-Joachim-program tapasztalatait is összefoglaló, gyakorlatias képzés hallgatói számos területen elmélyülhetnek, a termékenységi problémák pszichológiai és pszichoszociális, valamint biológiai és orvosi vonatkozásai, kezelési lehetőségei mellett többek között megismerhetik a meddőségi ellátás és az örökbefogadás hazai intézményrendszerét, a segítségnyújtás eszközeit és a keresztény bioetikát is.

Az Együtt fölfelé című kisfilmsorozatot az Anna–Joachim-program YouTube-csatornáján lehet megtekinteni.