A női ciklus az ötödik életjel!

Nem csodabogár, aki ciklustáblázattal megy nőgyógyászhoz!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ciklus
2020. május 18. Czefernek Léna

Fotó: Pixabay

Csupán a nők három százaléka figyeli és érti sajtát ciklusának eseményeit. Pedig a menstruációt az ötödik életjelként tartják számon, segítségével képet kaphatunk általános egészségi állapotunkról, illetve az esetlegesen fennálló rendellenességekről és krónikus betegségekről is. Magyarországon jelenleg négy olyan cikluskövetési módszer érhető el, amely biztonsággal alkalmazható, ám ha hallottunk is ezekről, talán nem mertük kipróbálni őket, esetleg azt sem tudtuk, hova fordulhatunk kérdéseinkkel. Ebben nyújt most segítséget egy hiánypótló honlap, melynek elkészültéről, valamint a termékenységtudatos fogamzásszabályozás főbb kérdéseiről a módszerek szakértőivel beszéltünk.

Móger-Rassay Virág FCP oktató és Schaffler Orsolya CFCP és FEMM oktató, valamint a Természetes gyermekáldás projekt szakmai vezetője egyaránt elkötelezettek abban, hogy minél több nőhöz eljusson a lehetőség, amit saját testének megismerése és a természetes, termékenységtudatos fogamzásszabályozó módszerek elsajátítása jelent. Ebben nyújt most sokaknak segítséget az az új honlap, mely egybegyűjti a tapasztalatokat, lehetőségeket, illetve azoknak is segít eligazodni a módszerek és oktatók között, akik számára mindez eddig ismeretlen volt.

-Magyarországon is egyre többet hallani a termékenységtudatos fogamzásszabályozó módszerekről, de ezeknek eddig nem volt a cikluskovetes.hu oldalhoz hasonló gyűjtőhelye. Kinek a nevéhez fűződik a hiánypótló kezdeményezés? Egyáltalán honnan jött az ötlet, hogy a módszereket ne szembeállítva, hanem egymás alternatívájaként mutassák be?

Schaffler Orsolya: A különféle módszerek oktatói évek óta tudnak egymásról; alkalmanként találkoztunk, együttműködtünk, és világos számunkra, hogy egymás segítői, nem pedig a másik konkurenciája vagyunk. Szerintünk elég sokatmondó az a tény, hogy

a nők alig három százaléka figyeli meg a ciklusát, érti annak eseményeit, és tud a megfigyelésekből levonni következtetéseket.

Mindannyiunk számára egyértelmű, hogy sok a tennivaló, és az is, hogy ugyanazért a közös célért dolgozunk. Másrészt nem is az a cél, hogy mindenki csak egyféle cikluskövetési módszert alkalmazzon. Ugyanis minden nő más, eltérő a temperamentuma, más az élethelyzete, ezért eltérő módszereket tud beépíteni az életébe. Minden oktatóra igaz, hogy egy csodálatos lehetőséget szeretne adni a nők kezébe, mellyel jobban megismerik és megértik testük jelzéseit.

Örülünk, hogy ez a közös vágyunk 2018-ban egy remek lehetőséggel találkozott. Az EMMI támogatásával ugyanis elindult a Katolikus Szeretetszolgálat „Természetes gyermekáldás” projektje. Ennek keretében újabb oktatók képzésére került sor, valamint a cikluskovetes.hu honlapnak a létrejötte is a projekt gyümölcse.

– Az új honlap nagy erénye, hogy részletes szakemberlista található rajta, amely nagyban megkönnyíti annak a dolgát, aki valamelyik cikluskövetési módszer elsajátításán gondolkodik. Mennyire teljes ez a lista? Egyáltalán, mi alapján érdemes valakinek döntenie egyik vagy másik módszer mellett?

Móger-Rassay Virág: Oktatóként és személyesen is az a tapasztalatunk, hogy a nők

döntése nagyban függ attól, hogy mi az aktuális szándéka (várandósság elérése, elkerülése) és milyen élethelyzetben van.

Például ha egy pár terméketlenségi problémával küzd, akkor jellemzően a Creighton Módszert vagy a FEMM-et választják. Ugyanis ezeknek a cikluskövetési módszereknek az orvosi háttere is elérhető Magyarországon. Előfordul az is, hogy egy pár már használ valamilyen cikluskövetési módszert, de azt a szoptatás időszakában nehezen alkalmazhatónak találják, így áttérnek egy másikra.

Schaffler Orsolya: A honlap készítői kapcsolatban vannak a cikluskövetési módszerek magyarországi vezetőivel, és – az általuk megadott információk alapján – minden olyan oktatót feltettek, akik személyesen oktatják valamelyik módszerrel a cikluskövetést. A lista természetesen még bővülni fog. Ha valaki elvégzi valamelyik akkreditált képzést, akkor igény szerint elérhetőségekkel felkerülhet a honlapra.

– Azok számára, akik nem ismerik ezeket a termékenységtudatos fogamzásszabályozó módszereket, általánosságban mondanának pár szót arról, miért nagyon fontos a szerepük a többi fogamzásgátlónak nevezett módszerrel szemben?

Schaffler Orsolya: Először is érdemesnek tartjuk tisztázni, hogy

a köznyelvben fogamzásgátlónak nevezett mesterséges módszerek között több olyan létezik, amely nem az ivarsejtek egyesülését, hanem a megfogant élet beágyazódását gátolja meg. Ezek esetében tehát nem fogamzásgátló, hanem abortív hatásról kell beszélni.

A termékenységtudatos cikluskövetési módszerek komoly előnye, hogy tiszteletben tartják a megfogant emberi életet, valamint az emberi test ökológiáját, használatuk során nem kell egészségkárosító mellékhatásokkal számolni. Azért is izgalmas, ha valaki követi a ciklusát, mert megismeri a teste működését, tudja, hogy aktuálisan mi zajlik benne. Ha pedig esetleg valaki eltéréseket tapasztal, akkor még a komolyabb nőgyógyászati tünetek (meddőség, PCO, inzulinrezisztencia, stb) megjelenése előtt felkeresheti az orvosát.

Móger-Rassay Virág: Egy másik aspektus is felmerül. A házasságban két ember összeköti az életét és a házasságkötéskor igent mondanak egymás személyére, melynek fontos része a termékenységük is. Amikor a pár fogamzásgátlást alkalmaz, akkor – az együttlét során – szavak nélkül, de nemet mondanak a másik termékenységére. Ha a házaspár a cikluskövetés alapján választja meg a nemi együttléteik időpontját – legyen szó a foganás eléréséről vagy elkerüléséről –, akkor mindig igent mondanak a másik termékenységére, ezáltal teljes személyére.

A házastársi együttlétben ugyanis nem csupán az ember egy részének, hanem az egész személynek az odaajándékozásáról van szó.

– A gyermekáldás elősegítése vagy elkerülése mellett milyen segítségre számíthatnak azok, akik belevágnak egy-egy módszer elsajátításába?

Móger-Rassay Virág: A cikluskövetés a fogamzásszabályozás mellett alkalmazható a női egészség nyomon követésére is. A menstruációs ciklust ugyanis az ötödik életjelként tartják számon. Az életjelek a test legalapvetőbb funkcióit mutatják. Az orvosok általában négy elsődleges életjelzést ellenőriznek: a testhőmérsékletet, a pulzust, a légzésszámot és a vérnyomást. Ha megfigyeljük ezeket az életjeleket, azok lényeges információkat nyújtanak az általános egészségi állapotunkról, illetve az esetlegesen fennálló rendellenességekről és krónikus betegségekről is. Ilyen módon a cikluskövetés is kulcsfontosságú a női egészség értékelésében és megőrzésében. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) 2015-ben kiadott nyilatkozatában kimondta, hogy

serdülőkori rendellenes menstruációs minták azonosítása elősegítheti a felnőttkor potenciális egészségügyi problémáinak korai felismerését.

Éppen ezért javasolják is, hogy a serdülő lányok kezdjék el a ciklustáblázat vezetését. A serdülő lányok, de ugyanígy a fiatal felnőtt nők is, akik elkezdik megfigyelni a ciklusukat, így megismerik a női test működését, jelzéseit, kortársaikhoz képest sokkal magabiztosabbá válnak, pozitívabban élik meg a nemiségüket, a termékenységüket – a testüket értéknek tartják, amelyre érdemes vigyázni és odafigyelni.

Schaffler Orsolya: A cikluskövetés pozitív hatása a párkapcsolatban is jelentős. A házastársak együttműködéséhez ugyanis nélkülözhetetlen a szeretetteljes és állandó kommunikáció arról, hogy az adott ciklusban a fogamzást elkerülni vagy elősegíteni szeretnék-e. E közös és felelős döntéssel összhangban választhatják meg a nemi együttléteik időpontját. Természetesen ez azt is jelenti, hogy ha nem szeretnének gyermeket vállalni, akkor kihagyják a termékeny napokat. Ezeken a napokon más módon fejezik ki az egymás iránti szeretetüket, szerelmüket. Ezáltal a kapcsolatban mindig jelen van egyfajta örömteli várakozás, valahogy úgy, mint amikor egy családi ünnepre készülünk. Így a házastársi együttlét ennek a várakozásnak a megkoronázása.

Ez a fajta életstílus képes folyamatosan megújítani a házaspár életét és hozzájárul ahhoz, hogy – akár sok évi házasság után is – férj és feleség szerelmesek legyenek egymásba.

– Mit mondanának azoknak, akik nem hisznek ezeknek a módszereknek a hatékonyságában? Mennyire bizonyított orvosilag az eredményességük?

Móger-Rassay Virág: A termékenységtudatos cikluskövetési módszereket sokan még a régi naptár-módszerrel azonosítják. Ahogyan minden ember egyedi, úgy minden nőnek a ciklusa is az. A naptár-módszer azonban nem tud alkalmazkodni a női ciklus egyediségéhez és ahhoz, hogy a különféle környezeti hatások (pl. a stressz) befolyásolják az ovuláció előtti (follikuláris) szakasz hosszát. Így

a naptár-módszer valóban megbízhatatlannak bizonyult.

Éppen ezért több orvos is elkezdett kutatni, és a női ciklust tanulmányozva kereste, milyen megfigyelhető biológiai jelek köthetők a termékenységhez. Ezeknek a kutatásoknak az eredményeként jöttek létre a Billings (BOM), Creighton (CrMS), Sensiplan (Tüneti-hőmérőzés) és a FEMM Health módszerek, amelyek figyelembe veszik a ciklusok sajátosságait – így a különböző élettani jelek megfigyelésével a nők pontosan meg tudják határozni a termékeny és terméketlen periódusok kezdetét és végét.

A hatékonyságot az autodidakta tanulás is rontja.

Az a tapasztalatunk, hogy az említett módszerek akkor tudnak megbízhatóan működni, ha a párok szakképzett oktatótól sajátítják el a cikluskövetési ismereteket. Ha változik a pár élethelyzete és így a cél is (pl. szoptatás időszaka, amikor egy időre szeretnék elkerülni az újabb foganást), akkor az oktató az új élethelyzethez igazított útmutatással látja el a házaspárt a konzultációk során. Így biztosított a módszer további hatékony alkalmazása. A várandósság elkerülése szempontjából a cikluskövetési módszerek hatékonyságát számos tudományos kutatás bizonyítja. Ezek alapján a használati hatékonyságuk 97-98 százalék.[1]

Ezek a módszerek tehát felveszik a versenyt a hormonális fogamzásgátlók hatékonyságával, az egyéb más védekezési módszerekét pedig messze felülmúlják.

– Tervezik bővíteni a honlapot? Egy letölthető és részletes cikluslap például jól jöhetne azoknak, akik szeretnék kipróbálni… vagy már ezügyben is érdemes oktatóhoz fordulni?

Schaffler Orsolya: A cikluskövetést legjobban úgy lehet megtanulni, ha egy nő néhány (5-6) cikluson keresztül rendszeresen átbeszéli a ciklustáblázatát egy képzett oktatóval. Egyértelműen az a véleményünk, hogy a személyes tanulás a legjobb módja annak, hogy valaki megbízhatóan tudja követni a ciklusát. Még azoknál a módszereknél is, amelyeknek saját mobilos applikációja van. Ezért nem szerettünk volna letölthető ciklustáblázatot a honlapra feltenni.

A letöltések „fület” mindenképp szeretnénk bővíteni az elérhető módszerek ismertetőivel, illetve más hasznos dokumentumokkal.

Még készülőben van egy „orvosi rész”. A  térképre szeretnénk olyan orvosok elérhetőségeit feltenni, akik elvégezték a helyreállító orvoslás valamely képzését (NaProTechnológia, FEMM Health) és/vagy szimpatizánsok. Azaz nem tartják „csodabogárnak” azokat a nőket, akik ciklustáblázattal érkeznek a rendelésükre, és a kivizsgálások és kezelések során figyelembe veszik a nők megfigyeléseit.

[1] Pope Paul VI. Institute for the Study of Human Reproduction, Effectiveness Summary, Omaha, NE 2004., FRANK-HERRMANN P. et al, The effectiveness of a fertility awareness based method to avoid pregnancy in relation to a couple’s sexual behaviour during the fertile time: a prospective longitudinal study, Human Reproduction Vol.22, 2007/5, 1318.