Abortuszt javasolt az orvos, de II. János Pál pápa édesanyja az életet választotta

Emilia Wojtyla nehéz, életét veszélyeztető terhesség után szülte meg második fiát, Karolt – a későbbi Szent II. János Pál pápát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2020. május 20. Családháló

Fotó: Pixabay

Nehéz elképzelni, de már száz évvel ezelőtt is előfordult, hogy egy orvos a várandós anyukának az abortuszt javasolta. Így járt Emilia Wojtyla is, akinek választania kellett saját és gyermeke élete között. Az asszony mély hite nem hagyta, hogy engedjen az orvosi nyomásnak, s vállalta az életveszélyes küldetést. Második kisfia volt Karol Wojtyla, akit mi már Szent II. János Pál pápa néven ismerünk.
Lengyelországban nemrég jelent meg egy új könyv Emilia és Wojtyla Karol, Szent II. János Pál szülei címmel. Szerzője, Milena Kindziuk visszaemlékezések alapján beszámol róla, hogyan próbálta orvosa rábeszélni a leendő pápa édesanyját az abortuszra.

„Választania kellett a saját élete és a szíve alatt hordozott élet között, de mély hite nem engedte, hogy Emilia az abortusz mellett döntsön. Szíve mélyén készen állt erre a komoly áldozatra” – nyilatkozta az írónő egy interjúban.

Kindziuk több korabeli tanú, köztük egy szülésznő, az édesanya két barátnője és a helyi lakosok visszaemlékezéseit használta fel, amelyek mind arról szóltak, hogy Emilia mély depresszióba esett, miután első orvosa a terhesség megszakítása mellett kardoskodott. Emilia és Karol ekkor merész döntést hoztak: mindenképpen a születendő életet szerették volna védelmezni, s ehhez kerestek egy másik szülészdoktort az édesanya számára.

Végül egy krakkói zsidó orvosnál kötöttek ki, aki az első világháború után költözött Wadovicébe. A vele történt első találkozásra tisztán emlékeztek a család barátai. Az orvos megerősítette, hogy valóban olyan komplikációk léphetnek fel a szülés közben, amelyek akár az asszony életébe is kerülhetnek, mindazonáltal nem javasolta a terhesség megszakítását.

Emilia nagyon nehezen viselte a várandósságot; rengeteget feküdt, és még így is erőtlennek érezte magát. Orvosa is ágynyugalmat, pihenést és tápanyagban gazdag, gyakori étkezést javasolt számára.

A kis Karol születésekor, 1920. május 18-án Emilia a családi nappaliban feküdt szülésznőjével, miközben az édesapa és 13 éves nagyfiuk, Edmund az utca túloldalán lévő plébánián énekelték a Lorettói litániát. A szülésznő beszámolója szerint az édesanya arra kérte segítőjét, hogy nyissa ki az ablakot. Azt szerette volna, ha fia életében először a Szűzanya tiszteletére szóló dalt hallaná meg – és ő is ezt hallgatta a szülés közben.

Szent II. János Pál pápa maga is elmesélte személyi titkárának, hogy Isten Anyját dicsőítő dalra született, sőt, később ugyanebben a napszakban választották pápává.
A katolikus házaspárnak egyébként három gyermeke született: Edmund, Olga – aki születése után nem sokkal meghalt – és Karol, akit mi ma Szent II. János Pál pápa néven ismerünk.

Emilia végül 1929-ben halt meg szívrohamban, nem sokkal a kis Karol kilencedik születésnapja előtt. Erős hite egész családjának támasza volt.

VIA