Aggódsz, visszavesznek-e a gyesről? Talán nem is olyan rossz a helyzet!

„A családos munkavállaló hatékony munkaerő, jól gazdálkodik idejével" - felmérés készült a munkába való visszatérésről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
visszatérés a munkába
2020. január 30. Czefernek Léna

Fotó: Pixabay

Sok édesanya aggódik azon, visszavárja-e munkahelye a gyermekekkel töltött évek után, s kevesen merik csak jelezni, hogy otthoni munkavégzéssel, rövidebb munkaidővel akár hamarabb is vissza tudnának térni a munka világába. Pedig munkaerőhiány van s a vállalatok egy része már felismerte a kismamákban rejlő erőforrásokat. Tény, hogy Magyarország le van maradva az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazásában, de munkavállalóként is tehetünk azért, hogy számoljanak velünk. Tartsuk például a kapcsolatot a munkahelyünkkel, s jelezzük, mikor, mit tudunk vállalni. Többek között ezeket a tanulságokat vonhatjuk le a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kutatásából.

Országos online kutatása során a kisgyermekes szülők (vissza)foglalkoztatásának témakörét járta körül a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és együttműködő partnerei, melyben arra keresték a választ, hogy a közvélemény ma hogy gondolkodik a kérdésről, s mi a sikeres visszatérés záloga. A Nézőpont Intézeten belül működő Társadalomkutató Kft. szintén végzett egy reprezentatív felmérést a témában, s közös eredményeiket csütörtöki sajtótájékoztatón ismertették, ahol vezető nagyvállalatok is megosztották a kérdéssel kapcsolatos pozitív tapasztalataikat.

Pesszimisták vagyunk

A kutatás egyik legszembetűnőbb tanulsága, hogy sokan nem bíznak abban, visszaveszik-e őket a munkahelyükre. A megkérdezetteknek csupán 42 százaléka biztos benne, hogy visszavárják, s 16 százalék egyáltalán nem számít erre. Ahol sikerült a visszatérés, ott viszont általánosságban elmondható, hogy jól működött a cég és az ember közötti kapcsolat. Az aktivitás ilyen szempontból nagyon fontos tényezőnek bizonyult a munkavállaló részéről: a tudatos tervezés, a kommunikáció elengedhetetlenek a sikerhez. Vagyis rajtunk is múlik a dolog: ha nem tűnünk el a munkaadónk szeme elől, nagyobb az esélyünk rá hogy visszavesznek.

Mi a sikeres visszatérés záloga?

A legtöbb válaszadó úgy vélte, hogy a sikeres visszatérés záloga a fokozatos munkába állás, a rugalmasság munkaidő tekintetében és az, hogy figyelembe veszik a munkahelyen, hogy valaki családos. A férj, a környezet támogatása is jelentős szereppel bír. A jó hír, hogy a vágy és a valóság nincs is olyan távol egymástól, csupán ezt a két fél, a munkaadó és a munkáltató nem tudja. De a felmérés készítői szerint a munkáltatók is érzik hogy ezekben a kérdésekben lépni kell, s a könnyebb visszatérést több helyen próbálják meg elősegíteni például képzési lehetőségek biztosításával.

Kevés a negatív előítélet

A kisgyerekesekhez való hozzáállás alapvetően pozitív a munkáltatók részéről, véleményük szerint a családos munkavállaló elkötelezett, hatékony és nagyon jól osztja be az idejét. A dolgozók hasonlóan gondolkodnak magukról. Csupán a munkáltatók 10 százaléka számolt be negatív előítéletekről a családosokkal szemben, de mégis pozitív tendencia, hogy ennek ellenére kitöltötték a kérdőívet, vagyis terítéken a kérdés ami út lehet a fejlődés felé – vélik a kutatás vezetői. További jó hír, hogy már az apukák 5 százaléka volt szülési szabadságon és 38 százalék el tudja képzelni, hogy hosszabb időre otthon maradjon gyermekével. Ez nagyon nagy változás ahhoz képest, hogy régen lasszóval lehetett csak fogni egy-egy apukát aki ilyesmire vállalkozott.

A kismamák foglalkoztatása válasz lehet a munkaerőhiányra

A munkaadók 60 százaléka gondolkodik úgy, hogy az inaktív kismamák integrálása válasz lehet a munkaerőhiányra s 74 százalékuknál ennek nem is lenne semmilyen akadálya. Végezetül mind a munkaadók mind a foglalkoztatottak úgy nyilatkoztak, hogy a családbarátság inkább előny egy munkahelyen.

A kutatás ismertetése után kerekasztal beszélgetésen vállalatvezetők beszéltek olyan jó gyakorlatokról, amelyek már kiállták az idő próbáját. Mindannyian egyetértettek abban, amit a kutatásban a munkavállalók is megjegyeztek, hogy a gyermekbarátság egyik legfontosabb eleme nem az intézkedésekben rejlik: az emberi hozzáállás a legfőbb ismérve.