Anya visszatér – amikor a cél gyorsan munkába állni

Hogy lehet szakmát szerezni 4 nap alatt?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
barista
2019. november 28. Szabó Éva

Fotó: unsplash.com

A gyerekek érkezése előtt mind úgy gondoltuk, hogy majd egy csomó mindenre lesz időnk és energiánk, ha “otthon leszünk” a picivel. A gyerekek érkezése után viszont már gondolkodni se nagyon maradt se időnk, se energiánk. Az otthon töltött elfoglalt évek után a cél gyorsan munkába állni: egy baristaképzés segíthet ebben – mondta el Repka P. Péter, a Madal Cafe alapítója.

Az elmúlt években berobbantak a speciality kávézók és vidéken is egyre több városban kapunk csodás latte artot a csészénkbe. Ebből kifolyólag a kisebb kávézók is igyekeznek saját baristára szert tenni, folyamatos az igény a szakemberekre. De mégis, hogy lehet szakmát szerezni 4 nap alatt?

4 napos barista képzés

A barista tanfolyam 4 napig tart és az intenzív tanulásról szól: estére már ne tervezz komoly programot, mert igénybe fogja venni a fejedet és a kezedet is.

A kávénövényről, a termesztésről, a szüretelésről, a pörkölésről fogsz tanulni, hogy megismerd a különféle kávékat és technológiákat, a kávé kultúráját. Utána pedig jön a gyakorlás sok-sok órán keresztül: a tanteremben a neked dedikált profi kávégépen, őrlőn végtelenítve készítheted az eszpresszókat, hogy elérd a tökéletest. Egy teljes napot töltötök majd a tejhabosítással és a gyönyörű tejminták, latte artok megalkotásával, hogy elsajátítsd a három legnépszerűbb latte art mintát.

Fotó: unsplash.com

Végül alapos oktatás következik a szakma vendéglátós oldaláról: hogyan kell rendeléseket összehangolni, miként készíts el párhuzamosan italokat, hogy ne várasd meg a vendégeket és mindenki ideális kávét kapjon.

Kezdő baristaként végzel a negyedik nap végén, ami azt jelenti, hogy munkába állhatsz, alkalmas leszel a barista feladatokra – és persze még több ezer elkészített kávéra a tökéletes eszpresszótól. Sok gyakorlás áll előtted, maradnak még szakmai kihívások bőségesen – nem fogsz unatkozni.

Elhelyezkedés a friss papírral

A barista szakma előnye a szülők számára, hogy könnyű vele elhelyezkedni Budapesten és egyre inkább vidéken is – a képzési hely gyakran segít is az elhelyezkedésben.

Ha korábban a vendéglátásban dolgoztál, a gyerkőc mellől már koránt sem biztos, hogy szeretnél egész estékre és éjszakákra elszakadni. A kávézók nyitvatartását könnyebb összegyeztetni a család ritmusával és a részmunkaidőre is jobb esélyed van, mint éjszakába nyúló nyitvatartású étteremben pultkosként, pincérként, szakácsként.

Emlékszem, hogy milyen a több éves “láthatlan” otthoni munka után újra beülni az iskolapadba: rémisztő. A páratlan zoknik száma, a gyerekek gyógyszerei és a száztíz plüssálat neve után komoly kételyei vannak az embernek, hogy hogyan fog újat tanulni, képes lesz-e rá egyáltalán. Egy ilyen tanfolyam 4 napja alatt megtapasztalhatod, hogy igenis, megy ez még: Felnőtt emberek között lehetsz, sikerélményt szerzel és a kávé világát is mélyebben megismerheted. Csak bátran!