Az életre mondott igenek és azok láthatósága – díjazták a családbarát önkormányzatokat

Mit tud hozzátenni egy önkormányzat ahhoz, hogy a családok szívesen vállaljanak gyermeket?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családbarát
2019. szeptember 05. Czefernek Léna

Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere és Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a NOE Családbarát önkormányzat díjak átadásán a NOE és a Kopp Mária intézet családbarát önkormányzatokról szóló közös konferenciáján az Országház Vadásztermében

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az nyilvánvaló, hogy a gyermekvállalás egy család belső ügye, amelybe kívülről nem lehet, nem is szabad beleszólni. Segíteni, hozzátenni azonban annál inkább! Tudják ezt azok az önkormányzatok is, melyeknek családbarát intézkedéseit, kezdeményezéseit díjazták szerdán a Parlamentben. Rengeteg “jó gyakorlat” került a napvilágra, s a díjat alapító Nagycsaládosok Országos Egyesülete abban bízik, hogy egyre többen kapnak kedvet ahhoz, hogy kövessék a példájukat.

Az életre mondott igenek

A díjátadó kezdetén Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke arról beszélt, hogy milyen örömmel tölti el, mennyi pályázat érkezett tavaly is, idén is a megújított díjra, amely azt mutatja, rengeteg településen van szemléletváltás, s egyre több olyan hely van Magyarországon, ahol napközben nem üresek az utcák, hanem anyukák tologatják kisbabájukat a babakocsiban és fát ültetnek egy-egy új jövevény érkezésekor. A nagycsaládosok fontos feladatuknak tartják az értékfelmutatást, s véleménye szerint az önkormányzatok az életre mondott igeneket teszik láthatóvá családbarát intézkedéseikkel.

Ahol a családok otthon érezhetik magukat

Véleménye szerint az a település számíthat igazán lakóira, ahol jól érzik magukat a családok s az az ország bízhat a jövőjében ahol ez szintén megtapasztalható. Kardosné Gyurkó Katalin szerint ehhez a kulcsszó a közösség, amely családbarát intézkedések révén könnyebben megteremtődik, s tudják ezt a díjazott önkormányzatok is. Talán az sem véletlen, hogy a pályázók között van NOE- tag is és olyan önkormányzat is kapott elismerést, melynek a helyi nagycsaládos szervezet írt ajánlólevelet. Végezetül bizodalmát fejezte ki aziránt hogy a családbarát gondolat megvalósítását egyre többen támogatják, s egy olyan Magyarországot, Európát építünk, amelyben a családok otthon érezhetik magukat.

Családbarát lexikon

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke reményét fejezte ki abban, hogy a bemutatott jó gyakorlatokat az egész Kárpát-medencében, nem csupán szűkebb környezetünkben alkalmazzák majd. Mint mondta, előremutató, hogy jelenleg szinte egyszerre zajlik a díjátadó s a III. Demográfiai csúcs, melynek szintén a családok megerősítése a célja. Az alelnök egy családbarát kislexikon kiadására tett javaslatot, melyben a Nagycsaládosok Országos Egyesülete összegyűjthetné az olyan jó gyakorlatokat, programokat, mint például a babazászló, a komatál vagy a babafaprogram. Végezetül kiemelte, nagy szükség van az önkormányzatok tapasztalataira, a gyakorlatban kipróbált, a valóságban is helytálló, családokat segítő kezdeményezéseire.

Hassay Zsófia, Terézváros, Kovács Péter, a XVI. kerület és Hoffmann Tamás, Újbuda fideszes polgármestere a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Kopp Mária intézet családbarát önkormányzatokról szóló közös konferenciáján az Országház Vadásztermében

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hogy a családbarát kifejezés ne csak szlogen legyen

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arról beszélt, hogy a kormányzati intézkedéseken túl az is döntő, hogy a családok családbarátnak élik-e meg a helyet, ahol élnek. Véleménye szerint Magyarország akkor lehet igazán családbarát, ha az önkormányzatok is azok. Nem véletlen, hogy az ország legélhetőbb helyeiről elmondható, a vezetőség igazodik a helyi közösségek és családok igényeihez. Példaként említette a “babafa” programot, amely nagyon jól szimbolizálja, a családalapításhoz a jövőbe vetett hitre van szükség. Jelentősnek tartja, hogy a díj átadásával együtt nyilvánosságot kapnak a jó gyakorlatok, s ő is bízik benne, hogy a határon túl is példaként szolgálhatnak majd. Mert – ezen dolgozunk mi is – ez kell ahhoz, hogy a családbarát kifejezés ne csupán szlogen legyen hazánkban – zárta mondandóját.

Ritka a pozitív visszajelzés

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára azért is örül a díjnak, mert mint mondta, ritka a pozitív visszajelzés, amire a települések vezetőinek nagy szüksége van. Szerinte az önkormányzatok pontosan tudják: alapvető társadalmi érdek, hogy a családok a lehető legjobban működjenek, ezért feladatuk, hogy az “állammal karöltve” biztonságot teremtsen a számukra. Hogy a szülők nyugodtan merjék a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban hagyni gyerekeiket, abban óriási feladat hárul az államra és az önkormányzatokra – vélte. Utóbbiak ugyanakkor a kötelező feladataikon túl is sok ötlettel tudják segíteni a családokat. Ha a családok jól érzik magukat helyben, az az egész településen látszik – fűzte hozzá.

A NOE Családbarát önkormányzat díját tizenhat település érdemelte ki: a főváros VI., XI., XVI. és XXI. kerülete, valamint Berettyóújfalu, Érd, Mezőberény, Nagykőrös, Szigetszentmiklós, Tata, Vác, Csepreg, Csomád, Felsőörs, Lébény és Ópusztaszer.

A díjátadót követően a kormány családpolitikai döntéseinek előkészítését szakmailag segítő Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) rendezett műhelykonferenciát Önkormányzatok a családok szolgálatában címmel.

A konferencia nyitó beszédében a Fűrész Tünde, a szervezet elnöke azt hangoztatta, hogy a családok védelme és támogatása nemcsak az állam, hanem az önkormányzatok, a civil és egyházi szervezetek, a média és a gazdasági élet szereplőinek egyaránt feladatuk.

Az önkormányzatok szerepét méltatva kiemelte: nélkülük nincs sem helyi, sem pedig nemzeti jövőkép. Mint mondta, a magyar önkormányzatok elkötelezettek a családok mellett, hogy helyben, saját településeiken erősödjenek és gyarapodjanak, hiszen tudják, rajtuk keresztül erősödhetnek meg a helyi közösségek.

Az esemény záróakkordjaként kerekasztal-beszélgetést hallhattunk az önkormányzatok és családok kölcsönhatásáról, s azokról a pozitív gyakorlatokról, amelyek segítik a mindennapokat, ösztönzik a gyermekvállalást és pozitív jövőképet adhatnak minden családnak.