Azt mondták, vetesse el gyermekét – egészséges kislánynak adott életet az ausztrál anyuka

Megható egyben elgondolkodtató annak az ausztrál anyukának az esete, akinek orvosai abortuszt javasoltak a baba halálos betegsége miatt, amit ő elutasított.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2019. december 17. Családháló

Fotó: Brisbane Birth Phothography

Megszületett annak az ausztrál anyukának a kislánya, akinek azt jósolták, hogy gyermeke csupán néhány órával fogja túlélni születését.

Amikor még kislányát várta, Dinah DeRegt olyan orvosi diagnózist kapott, amely minden kismama rémálma: kisbabája élettel összeegyeztethetetlen agysérült, és emiatt az abortuszt javasolták számára – számolt be róla a katolikus Christian News Network nyomán a lifenews.com.

Ennek ellenére december 2-án Brianna teljesen épen és egészségesen született, meglepve mindenkit, még édesanyját is.

A szülést és a csodát a Brisbane Birth Photography osztotta meg a Facebook-on. Serena Rollason, aki dúla és fotográfus egyben, ott volt a kislány születésekor, és elmesélte: mindenkit sokkolt a pozitív diagnózis.

“Tudtuk, mi a diagnózis. Nagyon sok orvossal és szakértővel beszéltünk. Kapcsolatban voltunk pallatív ellátást nyújtó szakemberekkel, hogy tudjunk előre tervezni” – mondta Rollason. “Számtalanszor megkérdezték tőlem, tudom-e mire vállalkozom, amikor egy beteg babát segítek a világra, akinek csak órái lehetnek hátra. Én úgy éreztem, felkészültem a feladatra, hogy dúlaként támogassam a családot ezen az úton.”

A diagnózis egyébként egy központi idegrendszer fejlődési rendellenességét okozó genetikai betegség, a Pontocerebellaris hypoplasia volt, amelyben a kisagy és az agy bizonyos pontjai kórosan kicsik. Az MRI vizsgálat alapján az orvosok bizonytalanok voltak az életkilátásokat illetően: azt mondták, hogy a kicsi lehet, néhány órát él majd de akár fiatal felnőttkoráig is életben maradhat.

“A családnak azt javasolták, szakítsák meg a terhességet, mert erre nincs gyógymód. Nincs mit megjavítani. Nincsenek válaszok” – fogalmazott Rollason.

Brianna születése után számtalan vizsgálatnak lett alávetve a szemvizsgálattól, veseteszttől elkezdve az ultrahangig és az agyi MRI-ig és mindegyik azt mutatta, hogy a kislány egészséges.

“Nem hinném az egészet, ha nem lettem volna magam is a részese, hiszen én is ott voltam a szülés előtti utolsó vizsgálatokon, amik megerősítették a negatív diagnózist” – mondta a dúla.

Sajnos Brianna története nem egyedi. Számtalanszor előfordul, hogy a szülőkre nyomást gyakorolnak a szakemberek: válasszák az abortuszt egy prenatális diagnózis tükrében, s többször is bebizonyosodott már, hogy téves alapon döntöttek volna. Számtalan esetet jegyeztek fel, ahol a gyermek mégis egészségesen született, mert a szülők elutasították a beavatkozást.

Persze a terhességmegszakítás nem csupán egy riasztó diagnózis esetében rossz döntés, hiszen az emberi élet egyszeri és megismételhetetlen csodája nem azon múlik, milyen hosszú, vagy egészséges a születendő gyermek.