Bukás vagy reflux?

A bukás természetes jelenség csecsemőkorban, ám a tünetei nagyon hasonlóak a reflux betegséghez, ami viszont már orvosi kezelést igényel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
büfi
2019. október 14. Budai Allergiaközpont

Fotó: Pixabay

Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán forduljunk mindenképp orvoshoz.

A bukás okai és tünetei

A bukások során a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a hányás ezért rendszerint az étkezés utáni első két órában jelentkezik. A legtöbb ilyen epizód rövid és egyéb tünettel nem jár. Az esetek többségében a probléma kialakulása a nyelőcső záróizmának késleltetett fejlődésével függ össze. Ahogy a gyermek idősödik, a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom megerősödik. Emellett a csecsemő egyre több időt tölt ülő, álló vagy függőleges testhelyzetben, aminek eredményeképpen, a táplálékok visszaáramlása a gyomorból a nyelőcsőbe megszűnik.

A bukások általában nem vetik vissza a csecsemőt a fejlődésében, sőt gyakran éppen a „nagyevő, mohón szopó” csecsemők nyelnek levegőt és a fölösleges mennyiséget bukják ki.

A bukások, amit „egyszerű refluxnak” is szoktak nevezni, – ha nem jár nagyobb mértékű visszaáramlással, hányással – egy éves korra megszűnik. Nagyon kevés számú csecsemőnél nem szűnnek meg a panaszok és „reflux betegség” alakulhat ki. A bukások gyakorisága a tudományos felmérések szerint a csecsemőket a feltüntetett mértékben érinti:

·        3 hónapos korban a csecsemők 50%-ában

·        4 hónapos korban 67%-ban

·        10-12 hónapos korban 5%-ban fordul elő visszatérő bukás és /vagy hányás.

A bukások, vagy egyszerű reflux kezelése

·        Szoptatott csecsemő esetében a gyermekorvos által javasolt kis mennyiségű sűrítő tápszerrel előetetés, tápszeresek számára vannak eleve sűrűbb AR (antireflux) tápszerek.

·        Hasznos az úgy nevezett pozicionálás, étkezés utáni böfiztetés, ültetés, ágyfejvég megemelése.

·        A hason fekvést kerülni kell, nehogy a visszabukott tápszer a baba orrába menjen és azt aspirálja. Gyakoribb etetés javasolt.

·        Az új orvos-szakmai álláspont szerint a bél baktérium összetétele a bukásokra is hatással van, ezért a kedvezőbb bélflóra kialakítása érdekében jól megválasztott probiotikum adása is javasolt.

·        Gyógyszeres kezelés csak szövődményes reflux betegség esetében szükséges.

Amikor feltétlenül szakemberhez kell fordulni

Szövődményes reflux betegségről beszélünk abban az esetben, ha a csecsemő nagy mennyiséget bukik vissza, vagy napi többször nagyobb mennyiségeket hány. Ha nagy az elvesztett táplálék mennyiség, akkor a gyermek a súlyfejlődésben elmarad a korcsoportjától, sírósabb, nyűgösebb lehet, fájdalmassá válik a nyelés, az evést elutasítja, evés alatt ív alakban megfeszíti magát. A hányadékban vér található, gyakori köhögés jelentkezik, vérszegénység, vitaminhiány is kialakulhat.

Szövődményes reflux orrmelléküreg-gyulladást és tüdőgyulladást is okozhat.

Ezekben az esetekben a gyermekgasztroenterológus feladata pontos diagnózis felállítása, és ennek megfelelően gyógyszeres kezelés bevezetése.