Családi programok a Balaton északi partján

Mindig jó, ha van egy-két esőnapi program a tarsolyunkban, ha a Balaton partján nyaralunk.

2023. július 06. Családháló

Ismét elindult a strandszezon, sokan idén is a Balaton partján töltik a szabadságukat. Sajnos előfordul, hogy a szeszélyes időjárás miatt kénytelenek vagyunk “B” tervvel készülni, hiszen esős, hideg, vagy csupán szeles időben nem olyan hívogató a magyar tenger. Az is megeshet, hogy van olyan családtagunk, aki jobban élvezi a kalandos nyaralást a vízparti programoknál. Alább összeszedtünk pár olyan alternatívát, amely felhőtlen kikapcsolódást kínál az egész családnak akkor is, ha nem csak a vízparton töltjük az egész nyarat. Szubjektív körképünk a Balaton északi partjáról.

Tapolcai tavasbarlang és Malom-tó

Akkor sem kötelező rosszul éreznünk magunkat a szabadság alatt, ha kicsit zordabb az időjárás. A Tapolcai tavasbarlanggal biztosan nem lőhetünk mellé, viszont nagyon kell ügyelnünk arra, hogy jó előre lefoglaljuk a jegyünket az egész család számára, mert nem vagyunk egyedül ha ezt a programot választjuk, és bizony korlátozott a belépők száma. Éppen ezért érdemes jó előre megnézni, milyen időt jósolnak a szabadság hetére, így azt is el tudjuk dönteni, mikor érdemes Tapolcára látogatni. És ha már ott vagyunk, mindenképpen nézzük meg a Malom-tó környékét is, amely hangulatos sétával és kikapcsolódással egészíti ki ezt a remek családi programot.

Tihanyi Apátság és környéke

Gyermekkorunkból bizonyosan ismerős lehet ez a balatoni kiránduló-helyszín amely amellett, hogy csodálatos kilátást kínál, élményekkel és tudással tölti meg a nyári programokat. Az apátság megtekintése mellett kiváló fagyizók kínálatából válogathatunk, de a Visszhang-dombot elhagyva több, kevéssé ismert izgalmas kirándulóhelyszínt is találhatunk a félszigeten. Akár a Kálvária-hegyet, akár a Barátlakásokat választjuk úti célnak, mindenképpen készüljünk kis vízzel és elemózsiával. Kissebbekkel érdemes meglátogatni a Babamúzeumot, kicsit nagyobbakkal pedig bekukkanthatunk a közeli Levendula Házba, ahol megnézhetjük egy vulkán belsejét. 

Salföldi major

Akár kicsikkel, akár nagyokkal vágunk útnak, mindig jó döntésnek bizonyul a páratlan állatállománnyal rendelkező major, ahol a kiscsibe-simogatástól kezdve a lovagláson keresztül az élmény-szekértúráig mindent megtapasztalhatunk, amit a magyar gazdaságokban érdemes. A majorban megtalálható az összes őshonos magyar háziállatfajta -pulikutyától elkezdve a szürkemarhán keresztül a vízibivalyig – ami garantáltan elkápráztatja az összes gyermeket, kortól függetlenül, és mi, szülők is egy páratlan élménnyel lehetünk gazdagabbak. 

Szigligeti vár

A nemrég megújult Szigligeti vár szintén olyan helyszín, amelyet többször is érdemes felkeresni. Egy kirándulás, egy kiadós séta a gyönyörű panorámáért, vagy akár egy könnyed nyáresti koncert is hivogató lehet az egész családnak. Ezernyi élmény vár minket, ha ide látogatunk a 750 éves múlttal rendelkező vár falai közé. 

Gödrösi kalandpark

Már a legkisebbek is kipróbálhatják a gyermekvilágban – akár 2 éves kortól, szülői felügyelettel – azt, milyen érzés végigmenni egy erdei pályán: mintegy 20 különféle akadály mellett mini lecsúszópálya, homokozó és trambulin is található. A nagyobbaknak (130 cm-től) pedig két, fondorlatot és ügyességet, fizikai erőnlétet is igénylő zöld pálya köti majd le a figyelmét létramagasságban (2-2,5m). A bátrabbak magasabbra is merészkedhetnek, akár még a drótkötélen való száguldás örömét is megérezhetik.

Zánkai Haditechnikai Park

Ha mindig is szerettünk volta katonai helikopterben utazni, vagy megtudni, milyen érzés egy harci teherautó mellett pózolva uzsonnázni, akkor mindenképpen látogassunk el Zánkára! Kisfiúkkal kötelező program, de kislányok is élvezni fogják ezt a különleges és egyedi szabadtéri kiállítást. A belépőjegy sajnos kissé borsos, de cserébe garantáltan nem fogunk unatkozni! 

Nagyvázsonyi vár

Ezt a desztinációt minden kisgyerekes szülőnek csak ajánlani tudjuk, hiszen a Nagyvázsonyi vár robosztus külsejével és tájolásával önmagában is szemet kápráztató látvány, de megmászva még inkább nagy élmény lehet mindenki számára. Aki bátor és nem fél a harci jelenetektől, annak érdemes megnéznie a vári játékokat is, ízelítőt kapva letűnt korok szokásaiból és a várvégi vitézek harcaiból.

Örvényesi vizimalom

Főként a régi idők szerelmeseit kápráztathatja el ez a régi vizimalom, amely a mai napig fontos – és működőképes! – ipartörténeti emlék. A malom egykori molnárjának köszönhetően ma múzeumként is funkcionál, izgalmas tárlata igazi időutazást kínál számunkra, amelyben gyermekeink is megtekinthetik egy régi kor használati tárgyait. A tárlatvezetés pedig egyedülálló, hiszen nem csak különleges eszközöket láthatunk, de a malom működését, történetét, s a molnármesterség csínját-bínját is megismerhetjük. 

Balatonibob Szabadidőpark

A két szuper (összesen 1,5 kilométer hosszú!) bobpálya köré épült szabadidős és kirándulási helyszín egész évben nyitva van, és a bobozáson kívül számos más – részben ingyenes! – szórakozási lehetőséget nyújt, legyen szó egyszerű suli utáni lazulásról, hétvégi programról vagy nyaralásról, buliról, osztálykirándulásról, céges rendezvényről. Már maga a bobozás is dupla élmény, hiszen Magyarországon ez a leghosszabb olyan dupla bobpálya, amelyen a bobok sínre rögzítve futnak.