Díjazták a “Családok Angyalait”

Rangos díjátadóval ünnepelt a tíz éves Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom apraja-nagyja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családok angyalai
2019. szeptember 19. Czefernek Léna

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (elöl, j2), Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt vezetője (elöl, b), Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár (elöl, b2), Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke (elöl k), Vigh József, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom ügyvezető elnöke (elöl, j) a civil szervezet 10 éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Családoknak, gyermekeknek is szánt programokkal, rangos díjátadóval ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott rendezvényen első ízben osztották ki a tervek szerint tízévente adható Családok Angyalai (Angelus Familiarum) díjat, amellyel a szervezet azokat a támogatóit ismeri el, akik tevékenységükkel, életpéldájukkal a gyermekvállalás, a családalapítás fontosságának ügyét szolgálják. Idén díjat kapott többek között Böjte Csaba ferences szerzetes és Pál Ferenc atya, de Bagdy Emőke pszichológus, Lovasi András zenész és Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár is.

Skrabski Fruzsina, a szervezet elnöke nyitó beszédében felidézte szülei és nagyszülei alakját. Szüleiét, akiktől a hagyományos örökség helyett ezt a mozgalmat, a “háromkirályfit” örökölte, s noha nem ez a szakterülete, az elmúlt években felnőtt a feladathoz s örökségéhez. Idézte édesanyja, Kopp Mária szavait, aki férjével, Skrabski Árpáddal azért küzdött, hogy a kívánt gyermekek Magyarországon megszülessenek, s akinek kutatási eredményei megmutatták számunkra, micsoda erő rejlik a házasságban, s egészségvédő tényező a családban. Mint mondta, nekik az a céljuk, hogy minden házaspárnak annyi gyermeke szülessen, amennyit szeretne, s akkor, amikor azt szeretnék. Ha nulla, akkor azt is elfogadják, de ha tizenhat, akkor azt is segítik – fogalmazott Skrabski Fruzsina.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az elmúlt tíz évben ezért dolgozott s számtalan területen ért el eredményeket, s hiszik, hogy a jövőben ez az erő megsokszorozódik. A mozgalom vezetője reményét fejezte ki, hogy többezer, önállóan működő helyi szervezetük lesz s egyre elterjedtebbé válik a céges óvoda, hogy jövőre már egymillió gyermeket emelnek a magasba.

A rendezvényen felszólalt Ókovács Szilveszter, aki ismertette annak az exkluzív operagálának a részleteit, amelynek bevételét a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom részére ajánlják majd fel. Mint mondta, ez egy olyan ügy, amelyért a zenészek első szóra jöttek, s noha az opera nem egy családbarát műfaj, íly módon mégis tud tenni a családokért. Kiválasztott érzés ezt az ügyet szolgálni - fogalmazott az operaház főigazgatója.

Családok Angyalai (Angelus Familiarum) díjban részesült Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, Balog Zoltán volt emberierőforrás-miniszter, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csehi Marianna, a Hungaropharma kommunikációs- és marketingvezetője, Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Lovasi András előadóművész, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Oberfrank Pál rendező, színművész, Odor Andrea országos vezető védőnő, Pál Ferenc katolikus pap, Révész Bálint, a K&H Bank HR-főosztályvezetője, Szabó Zoltán, a BT (British Telecommunications) ügyvezető igazgatója, Szűcs Édua grafikus valamint Dr. Velkey György orvos, a Bethesda Kórház igazgatója.

A díjazottak köszönőbeszédeiben felsejlett egy-egy megható történet, például amikor Kiss Gergő elmesélte, hogy két kislányuk mellé tíz év után milyen óriási döntés volt harmadik gyermeket vállalni. Életem egyik legjobb döntése volt - fogalmazott felidézve, hogy csupán két gyerekszobájuk volt, így hitelt kellett felvenni, hogy a kis jövevénynek is jusson hely. Novák Katalin elmesélte, hogy az ő kislánya azt szokta mondani, hogy tíz gyereket szeretne, s mivel az államtitkárnak van még két fia is, bizakodóan tekint a jövőbe. Köszönetet mondott még azoknak az apáknak és anyáknak, akik elég bátrak ahhoz, hogy gyermeket vállaljanak, s reményét fejezte ki abban, hogy

minden párnak akkor és annyi gyermeke születik amikor és amennyit szeretne.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy "az angyalság, az apaság és az anyaság összetartozik", mivel a szülők az angyalokhoz hasonlóan nem magukra, hanem küldetésükre, a gyermekeikről való gondoskodásra fókuszálnak. Az "önfeledés" a keresztény hitnek is lényege - mondta, hozzáfűzve, hogy aki erre képes, az rá tud csodálkozni társára, gyermekére és a világra.

Fotó: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Lovasi András, aki az első családbarát fesztivál, a Fishing On Orfű megszervezéséért érdemelte ki a díjat, arról beszélt, milyen óriási fejlődés történt hazánkban azóta, hogy az első gyermeke megszületett. Mint mondta, akkor még csupán a bohócos gyorsétteremláncba tudtak elmenni, ha olyan helyen szerettek volna ebédelni, ahol nincs füst és van játszósarok, de ma már kisfiával, Álmossal járva az országot azt tapasztalják, hogy sokkal jobb a helyzet, és minden rendezvényen odafigyelnek a gyerekekre. Pál Ferenc atya, aki a fiatalok egymásra találásának segítéséért kapta meg az elismerést szerényen leszögezte, hogy nála sokkal többen sokkal többet tesznek a gyerekekért, például az apukák és anyukák. A mozgalom munkáját pedig nem sikeresnek (hiszen ez az emberek elismerését jelenti) hanem dicsőségesnek nevezte, hiszen dicsőség az, amelynek az angyalok tapsolnak.

A mozgalom vezetői a tízévente odaítélendő díjakon túl okleveleket adtak át a szervezet számos egykori és jelenlegi munkatársának, támogatóinak, jótevőinek - ekkor már száz ember állt a színpadon.

Az ünnepségen ezt követően bemutatták Borsody István 52 perces dokumentumfilmjét, amelyben a mozgalom mellé állt meghatározó személyiségek mondják el személyes gondolataikat családalapításról, gyermeknevelésről, illetve az alapítvány ezt segítő munkájáról. A filmben többször is megszólal Kopp Mária pszichiáter, a mozgalom létrehozója, akinek megállapítása  — "a magyar családok több gyermeket szeretnének, mint amennyi aztán megszületik"— a mozgalom jelmondata lett. A film megtekinthető szeptember 19-től a mozgalom honlapján .