Egyre több az esélyük a túlélésre az extrém koraszülött babáknak

Egyre több tanulmány szól arról, hogy a 22-23. terhességi héten született koraszülött kisbabáknak is komolyak a túlélési esélyeik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
koraszülött
2020. július 31. The Federalist, Lifenews.com

Fotó: Pixabay

Egyre több pozitív híradás szól olyan kisbabákról, akik noha extrém korán érkeztek a világra, a 21. hét környékén és kevesebb, mint 500 grammos súllyal, hosszú kezelés után mégis egészségesen távoztak a kórházból.

A héten megjelent egy koraszülöttekről szóló kutatásokat összegző riport a The Federalist honlapján, amelyik bíztató adatokat közöl az extrém korán (22-23. terhességi héten) született kisbabák túlélési esélyeivel kapcsolatban. A Lifenews.com beszámolója szerint sajnos Amerikában sok kórházban ebben az életkorban még vetélésként kezelik ezeket a születéseket és a kisbabák nem kapják meg a túléléshez szükséges ellátásokat.

A gyakorlat természetesen országonként eltérő, számos helyen a 22. hét számít vízválasztónak, de Magyarországon a WHO ajánlásához igazítva a 24. héttől és 500 grammos súlyhatártól valamint 30 centiméteres testhossztól tekintik koraszülésnek, ha egy kisbaba idő előtt érkezik.

A koraszülötteket vizsgáló kutatások minden esetre bíztatóak: egy 2017-es, összesen 4600, 22-23. héten született baba adatait összegző felmérés eredményei alapján úgy tűnik, hogy hála a modern orvostudomány fejlődésének, ebben a korai életszakaszban is egyre jobbak a túlélési mutatók.

Egy tavaly, az Iowa-i Egyetem által végzett felmérés szerint a 22. héten született gyermekek 64 százaléka, míg a 23. héten született kisbabáknak már a 82 százaléka maradt életben a születés után. Ezekben az esetekben a szülők mindig kérték az életmentő ellátást.

Egy másik, Németországban végzett felmérés azt találta, hogy megfelelő kezeléssel a 22. hétre született babák 61, míg a 23. héten világra jött gyermekek 71 százaléka élte túl a korai világra jövetelt. Itt is a szülőknek kellett kérvényezni, hogy a körülmények ellenére folytassák gyermekük életmentő ellátását.

Egy Svéd és Alabama-i kutatás is hasonló következtetésre jutott: itt 58-70 százalék volt az esély a 22. héten, míg 66 százalék a 23-on.

A sajtóban egyébként egyre többször van szó extrém korán született kisbabák megható sikertörténeteiről: egészen a közelmúltig egy 21. hét négy napos baba volt a legkorábban született túlélő. Azonban most őt is megelőzte a pontosan 21. hétre született Jemarius története, aki nemrég egészségesen hagyhatta el a kórházat. A legkisebb súllyal született kisbabák között pedig a 23. hétre született Saybie „vezet”, aki kevesebb, mint 300 gramm volt születésekor.

Remélhetőleg ezek a pozitív példák áttörést hoznak a jövőben az egészségügyi ellátásban, és paradigmaváltás történik annak érdekében, hogy ezek az apró emberek is megkapják az esélyt az életre.