Egyre több ország szigorítja a külföldi örökbefogadás szabályait

2024. június 12. Családháló

Egy gyermek számára az a legjobb, ha biológiai családjában nőhet fel, de ha erre nincsen lehetőség, akkor is fontos, hogy a származási országuktól, kultúrájuktól ne legyenek elszakítva. A gondolat logikus, mégis csak most kezd egyre nagyobb teret kapni Európában, amikor egyre több ország dönt a nemzetközi örökbefogadás lehetőségének megszűntetése mellett.

Magyarországról sem fogadhatnak örökbe a norvégok

A norvég kormány múlt héten megtiltotta az örökbefogadást négy idegen országból: mostantól nem lehet Norvégiában gyermekeket adoptálni Peruból, Dél-Afrikából, Csehországból és Magyarországról – írja a Vart Land. Az NRK norvég híroldal szerint az ezekben az országokban örökbefogadási eljárásokban részt vevő családoknak haladéktalanul be kell fejezniük a már megkezdett procedúrát. Jelenleg már csak Kolumbiából és Bulgáriából lehet örökbefogadni, valamint néhány folyamatban lévő eljárást befejezni Dél-Koreából. Az eset nem egyedülálló: Norvégiában ugyanis nemrég tiltották be az örökbefogadást a Fülöp-szigetekről, Thaiföldről, valamint Tajvanból és Dél-Koreából.

A norvég Gyermek-, Ifjúsági és Családügyi Igazgatóság szerint a fent említett négy országból való új örökbefogadási tilalom oka, hogy nem tudják biztosítani az eljárások törvényes, etikus és átlátható lefolytatását. Ezek a kritikák nem újkeletűek: egy januári jelentésben azt javasolták, állítsanak le minden külföldi örökbefogadási eljárást 2025-ig, hogy az erre a célra felállított vizsgálóbizottság fel tudja tárni, mennyire gyakori ezen eljárások során a tiltott gyakorlatok használata.

Hollandia teljesen blokkolja a külföldi örökbefogadást

De nem csupán Norvégiában, Hollandiában is hasonló a helyzet: ott az ország május 21-e óta teljesen blokkolja a külföldi örökbefogadást. A folyamatban lévő eljárások egyelőre folytatódhatnak, de újabbakat már nem vesznek figyelembe a holland média beszámolója szerint. Ebben az országban ugyanis már korábban kétségek merültek fel a külföldi adoptációk kapcsán. Súlyos hibákat tártak fel az 1967 és 1998 közötti örökbefogadási eljárásokban, ezért az akkori felelős miniszter, Sander Dekker 2021 elején bejelentette a nemzetközi örökbefogadás ideiglenes tilalmát.

A külföldi adoptációk vizsgálatával megbízott bizottság, amely a holland kormány felelősségét és szerepét is firtatta az ügyben, arra jutott, hogy több származási országban zajlott gyermekkereskedelem, működtek babafarmok de történtek egyéb, örökbefogadáshoz kapcsolódó bűncselekmények is, például a személyazonosság meghamisítása.

2021 novemberében Dekker ugyan részben visszavonta ezt a tilalmat, és hat országból ismét lehetséges lett volna az örökbefogadás: a Fülöp-szigetekről, Magyarországról, Lesothoról, Tajvanról, Thaiföldről, Dél-Afrikából, Bulgáriából és Portugáliából. A 2023 végén esedékes választások után azonban az új parlament másként tekintett a kérdésre. A képviselők többsége tavaly májusban fogadta el azt az indítványt, amely az ideiglenes kormánytól a nemzetközi örökbefogadás fokozatos megszüntetésének tervét várja. Válaszul Franc Weerwind felelős miniszter bejelentette, hogy leállítanak minden új örökbefogadási eljárást. Ugyan új terv kidolgozását ígérte a nyár végére, ám elképzelhető, hogy addigra új kormány lesz, és akkor ők folytatják majd a probléma megoldását.

Dániában jogilag még mindig lehetséges a nemzetközi örökbefogadás, de a gyakorlatban lehetetlen

Nincs ez másként Dániában sem, ahol ugyan jogilag még mindig lehetséges a nemzetközi örökbefogadás, de tavaly januárban ezt a gyakorlatban ellehetetlenítették. A Danish International Adoption, az egyetlen ügynökség, amely addig a nemzetközi örökbefogadásban közvetített, ugyanis bejelentette, hogy a továbbiakban nem működik közre, ehelyett a szervezetet felszámolják.

A nemzetközi örökbefogadások megállása egy jól látható trendet követ: míg az 1960-as években az örökbefogadásra a szegény országokban élő gyermekek kimentésének eszközeként tekintettek, ma már egyre inkább az utolsó mentsvárnak tekintik azokat a gyermekeket, akik nem tudnak családban felnőni a származási országukban – emiatt évek óta csökken az örökbefogadók száma.

Az Egyesült Államokban a legmagasabb a külföldről örökbefogadott gyerekek száma

2004-ben például 22 988 gyerek érkezett az Egyesült Államokba, ahol a legmagasabb a külföldről örökbefogadott gyerekek száma. Napjainkra ez a szám 93 százalékkal csökkent: 2022-ben összesen 1517 örökbefogadott érkezett a tengerentúlra, és a tendencia szinte az összes többi fogadó országban megfigyelhető – összegezte a Reformatorisch Dagblad című holland napilap. Véleményük szerint ezért nem valószínű, hogy egyre több országban korlátozzák az örökbefogadást.

Svédországban például folyamatban van egy nemzetközi örökbefogadással kapcsolatos vizsgálat, ami a svéd média szerint hamarosan akár a nemzetközi adoptációk megszűnéséhez is vezethetnek az országban.

Forrás: Catholic News Agency

Címlapkép forrása: Pixabay