Érdemes logopédushoz fordulni, ha állandóan rekedt a hangunk

Mi az a diszfónia és hogyan orvosolható?

2024. január 30. Családháló

Sokan nem is ismerik a diszfónia fogalmát, pedig viszonylag gyakori jelenségről van szó, amit érdemes orvosolni, hogy könnyebben és feszültségmentesen tudjunk kommunikálni egymással. De mikor érdemes szakemberhez fordulni, ha rekedtséget, akadályozott beszédet tapasztalunk? Koncz Angéla logopédussal arról beszélgettünk, mi különbözteti meg a diszfóniát egy sima megfázás tüneteitől, és azt is megtudhattuk, hogyan tud rajta segíteni a logopédus, mikor lehet szükség pszichológusi segítségre.

Sokan nem ismerik a fogalmat, pedig nem is olyan ritka jelenségről van szó: mi is az a diszfónia?

A diszfónia tulajdonképpen a beszédhang-képzés zavarát jelenti, amikor valamilyen oknál fogva csökken a hangképző rendszer terhelhetősége. Általános szóhasználatban használják a rekedtség szinonimájaként is, de ez azért nem szerencsés, mert a rekedtség csupán egy tünete a diszfóniának.

Van felnőttkori és gyerekkori diszfónia, amit esetleg más-más okozhat, vagy ezek minden életkorban ugyanúgy kialakulhatnak?

Ilyen értelemben nem szokás felosztani a diszfóniát, gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat ez az állapot, a

hátterében pedig nagyon sokféle ok állhat például a hangképző szervek túlerőltetése vagy nem megfelelő hangmagasság használata, de lehetnek hormonális változások, vagy szervi megbetegedések is a háttérben.

Sokan nem is tudják, hogy ez egy külön betegség, esetleg azt gondolják, hogy a másik megfázott, nem tud kikeveredni belőle. Mi az, ami a diszfóniát megkülönbözteti azoktól az állapotoktól, amelyek csak átmenetiek? Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Egy megfázás esetében a tünetek jellemzően elmúlnak, amint meggyógyul az illető. Diszfónia esetében viszont attól függően, hogy mi okozza a tüneteket, külön terápiára van szükség ahhoz, hogy megfelelően tudja használni az értintett a hangját. Hogyha például szervi elváltozás áll a háttérben, akkor műtétre is szükség lehet. Ilyenkor fül-orr-gégész vagy foniáter felkeresése szükséges. De

előfordulhat olyan eset is, hogy lelki okokra vezethető vissza a diszfónia kialakulása, ilyenkor pszichológus segítségét is igénybe kell venni, de minden esetben fontos a megfelelő hanghasználat elsajátítása, amiben a logopédusok tudnak segíteni.

Hogyan tud egy logopédus segíteni ezekben az esetekben?

Egyénre szabott logopédiai terápiával tud segíteni, melynek célja a helyes, feszültségmentes hanghasználat kialakítása, a puha hangindítás elsajátítása, a megfelelő légzéstechnika megtanítása, a páciens számára legkényelmesebb hangmagasság megtalálása, illetve fontos az is, hogy halk és hangos beszéd közben se terheljük a hangunkat, ennek elsajátításában is tud segíteni a hangterápia.

Említette, hogy lehetnek lelki okok is a háttérben…

Igen, lelki okok miatt is kialakulhat a nem megfelelő hanghasználat, ennek feloldásában pszichológus tud segíteni, de fontos előszőr fül-orr-gégészt vagy foniátert felkeresni, hogy kizárható legyen a szervi elváltozás. A szakorvos ezután legvalószínűbb, hogy logopédushoz fogja irányítani a pácienst, aki az anamnézis alapján javasolhatja pszichológus bevonását a terápiába.

Köthető bizonyos szakmákhoz/életkorhoz/helyzethez a gyakoribb előfordulás? 

Igen, az olyan szakmáknál, ahol folyamatos terhelésnek van kitéve a hang (például tanárok, idegenvezetők), nagyobb az esélye a diszfónia kialakulásának. De azoknál az énekeseknél is előfordulhat, akik nem a számukra megfelelő hangosztályban használják a hangjukat. Emellett

a pubertás korban vagy várandósság alatt a hormonális változások hatására is megváltozhat a hanghasználat.

Mindenképpen kezelni kell ezt az állapotot, vagy csak akkor, ha az illetőt zavarja a mindennapi életben?

Érdemes kezelni, hiszen az életminőséget jelentősen tudja javítani, ha feszültség nélkül, könnyedén tudunk beszélni. Ezzel együtt valakinek fel sem tűnik a probléma, úgy gondolja, normális, hogy gyorsan elfárad a hangja, vagy csak rövid ideig tud határozott hangon beszélni, esetleg könnyen bereked vagy feszültséget érez a torkában beszéd közben, vagy gyakran kell köhögnie, krákognia miközben beszél, de ennek nem kell így lennie. Ha ilyesmit tapasztalunk magunkon, akkor én javaslom logopédus felkeresését, mert ez az állapot megszüntethető.