Esőprogramok a Balaton déli partján

2023. július 13. Családháló

Ismét elindult a strandszezon, sokan idén is a Balaton partján töltik a szabadságukat. Sajnos előfordul, hogy a szeszélyes időjárás miatt kénytelenek vagyunk “B” tervvel készülni, hiszen esős, hideg, vagy csupán szeles időben nem olyan hívogató a magyar tenger. Az is megeshet, hogy van olyan családtagunk, aki jobban élvezi a kalandos nyaralást a vízparti programoknál. Alább összeszedtünk pár olyan alternatívát, amely felhőtlen kikapcsolódást kínál az egész családnak akkor is, ha nem csak a vízparton töltjük az egész nyarat. Szubjektív körképünk a Balaton déli partjáról.

Szennai Skanzen

A Balaton déli partja is bővelkedik eldugott kincsekben: a Kaposvártól mindössze 8 km-re, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén fekvő Szennai Skanzen a gyönyörű természeti környezet mellett a múlttal való találkozás élményével és változatos programokkal várja a családokat és a kikapcsolódni vágyókat. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményében a Zselic népi építészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők: a múzeumban öt lakóház és gazdasági épületei, három szőlőhegyi pince, két szakrális kisemlék, valamint a mezőgazdasági gépeknek helyett adó gépszín látható. 

Kőröshegyi levendulás

Egész évben szüretelhetünk levendulát a Balaton déli partján. Ha nincs programötletünk, mindenképpen nézzünk be ebbe a lila meseországba, ahol nem mellesleg csodálatos képeket készíthetünk az egész családról. A Kőröshegyi levendulás 12 hektár parkosított területen, 8 hektár levendula látványával fogadja a látogatókat. Az egyedülálló Balatoni panoráma melle, ingyenes lepárlás bemutatóval, kihelyezett fotós elemekkel, családbarát programokkal és 100 százalékban helyi kézműves termékekkel várják a hozzájuk látogatókat.

Fehérkő vára

Igazi időutazást tehetünk, ha ellátogatunk a somogyi dombok között húzódó Fehérkő várának romjaihoz. A romantikus, természetközeli túra, amely a gazdag történelmi múlttal rendelkező maradványokhoz vezet egészen közel található a Balatonhoz, Kereki községben indul. A várrom egy 283 méter magas domb csúcsán helyezkedik el, s noha az egykori építményből mára csak restaurált maradványai láthatóak, mégis izgalmas belegondolni, hogy egykor fontos uradalmi központ helyezkedett el a helyén, ahol csatározások és jelentős hatalmi harcok zajlottak egykor.

Veszprémi állatkert

A Balatontól mindössze 15 km-re, északnyugatra elhelyezkedő állatkert nem véletlenül a családok kedvenc esőnapi programja, akár a déli, akár az északi parton nyaralnak, hiszen csodálatos környezetben várja látogatóit az év minden napján. Érdemes korán indulni és online jegyet vásárolni, hogy elkerüljük a tömeget és sorban állást, ami rossz idő esetén nem ritka az állatkert környékén. Készüljünk arra, hogy kiadós séta és egész napos program vár ránk: cserébe viszont olyan közel kerülhetünk egy-egy cukisághoz, ami garantáltan rabul ejti majd a csemeték szívét (és a miénket is).

Gömbkilátó (Xantus János kilátó) – Balatonboglár

Cseszneki vár

A Cseszneki vár ugyan északnyugati részen található, de a déli parttól könnyen megközelíthető. Az épület maradványainak bebarangolása garantáltan az egész család kedvére való program lehet, és még a kamaszok is értékelni fogják. Érdemes tudni, hogy a vár környéke is legalább annyire érdekes, hiszen számos természeti szépség érhető el Csesznek faluból: vadregényes szurdokvölgyek, turista ösvények, vasalt mászóút (via ferrata), lovaglás, kerékpározás, séták, túrák, kalandpark, változatos állat- és növényvilág, jó levegő várja az ide látogatókat.

Siófoki óriáskerék

Ki ne irigyelte volna az angolok óriáskerekét, amelyről egész London jól belátható! Azóta persze itthon is van Budapest Eye (Arra is érdemes egyszer felülni!) és most itt a siófoki óriáskerék is, amelynek egyik érdekessége, hogy nem csupán nappal, de éjszaka is körbeutazhatunk rajta. A látványos szórakozás felejthetetlen élményt nyújt, az ülésekből az egész Balaton és környéke is jól belátható. 

Fonyódi piac

Ha a déli parton nyaralunk, mindenképpen érdemes ide ellátogatni: Fonyód a déli part egyik legnagyobb vásárát tudhatja magáénak, ahol szerdán és szombaton hatalmas területen árulják portékáikat a kereskedők. Ez a város szívében elhelyezkedő mintegy három hektáros terület, mint idegenforgalmi látványosság is megállja a helyét: nem csupán hagyományos áru, de számos érdekesség is fellelhető a számtalan sorok között. Még bolhapiac, kutyavásár és pónilovaglás is szórakoztatja az ide látogató családokat. Találunk itt népművészeti, iparművészeti termékeket, használati, -és dísztárgyakat, valamint nagy választékban beszerezhetők zöldségek, gyümölcsök, száraz virágok és méz is. De vehetünk antikvár és használt könyveket, valamint festményt és egyéb régiségeket is. A piac könnyen megközelíthető, mert a 7-es főút mellett helyezkedik el és hatalmas parkolóövezet található a környékén. 

Kishegyi kilátó

Szemet és lelket gyönyörködtető kirándulásban lehet részünk, ha ellátogatunk a Külső-Somogyi dombsághoz tartozó Gamási-hátra, amelynek legmagasabb pontja a Kishegy teteje 300 m magasan. A csodálatos panoráma mellett az oda vezető út is igazi élmény lehet az egész család számára, gémeskúttal, Szent Donátnak szentelt barok káplnával és a kishegyi Parkerdővel.

Balatonfenyvesi kisvasút

A kisvasút érdekes módon nem csupán a gyermekek, de a felnőttek szívét is megdobogtatja. A Balatontól délre, az egykor a Balaton medrének részét képező lapos Nagyberek területén húzódik hazánk utolsó üzemelő közforgalmú kisvasútja, a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút. Reggel és délután még napjainkban is kisdiákok és dolgozók igyekeznek ezekkel a kisvonatokkal iskolába, munkába, ugyanis azok közszolgáltatási szerepkört is betöltenek. Ám turisztikai céllal is felkereshetjük a vonalat az év minden napján: a Somogyszentpálra és Csisztagyógyfürdőre zakatoló kályhafűtéses szerelvényeknek a sajátos vasútromantika mellett a Fekete István műveit idéző gazdag növény- és állatvilága ad egy nem mindennapi hangulatot, s a vonatok ablakán kitekintve legelésző tehén- és bivalycsordák is remekül megfigyelhetők. 

Szántódi rév

A Balaton egyetlen révátkelője Szántódrév és Tihanyrév között található, így érthető, hogy rossz idő esetén sok család indul meg eme különleges program irányába. Nem kell megijedni a sorbanállástól, mert még különösen nagy forgalom esetén is gyorsan haladhatunk: a Bahart menetrendje alkalmazkodik az aktuális igényekhez. A kompok egész évben üzemelnek, csak szélsőséges időjárás és kedvezőtlen jégviszonyok esetén nem indulnak, a forgalmasabb időszakokban pedig sűrítik a járataikat, így biztosítva, hogy a lehető legrövidebb időn belül elérjük a túlpartot.

Szántódpusztai majorság

Emlékezetes kaland lesz az egész család számára a megújult Szántódpusztai majorság meglátogatása, amelynek a török hódoltság idejében elnéptelenedett Szántód település egy része ad otthont.  A terület tartalmas kikapcsolódási lehetőségként szolgál a kulturális látnivalók iránt érdeklődők számára, de van itt minden, ami a családosoknak kell: állatsimogató, baba-mama szoba, családi mosdó, s a játszótér, illetve az egyéb kültéri érdekességek ideális elfoglaltságot jelentenek a gyermekeknek. Az interaktív kiállítási elemek minden korosztály számára izgalmasak. Az aktív pihenés kedvelői lovasszolgáltatásokat vehetnek igénybe, illetve túrázhatnak a Majorság környékén. A zarándokok pedig a Szent Kristóf kápolna megtekintése mellett a történeti kiállításban megismerkedhetnek a Majorság szakrális vonatkozásaival, illetve a Tihanyi Bencés Apátsággal való kapcsolódási pontokkal is.