Fókuszban a korababák – Képriport

Vasárnap lila fénybe borult sok középület - a jelzéssel a koraszülöttek és családjaik támogatásának fontosságára hívták fel a figyelmet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
korababák
2019. november 18. MTI

Koraszülött gyermek inkubátorban a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Részlegének Koraszülött Osztályán 2019. november 15-én.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Lila fénnyel világították ki a Lánchidat vasárnap, a koraszülöttek világnapján, hogy felhívják a figyelmet a koraszülöttek és családjaik támogatásának fontosságára.

A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított Lánchíd 2019. november 17-én. A lila szín a koraszülött babák nemzetközi színe.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az eseménnyel kapcsolatban a koraszülöttekért dolgozó Melletted a helyem Egyesület közleményt adott ki, melyből megtudhatjuk, hogy Magyarországon évente minden tizedik, vagyis 8000 gyermek születik a 37. hét előtt, közülük majdnem 1500 kritikusan alacsony súllyal. A koraszülöttekhez hasonlóan veszélyeztetettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők is.

Koraszülött gyermek édesanyjával a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Részlegének Koraszülött Osztályán.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a koraszülés népbetegségnek tekinthető, a társadalom keveset tud annak hátteréről, kockázatairól és a megelőzéséről – írták.

A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított miskolci Avasi kilátó.

Fotó: MTI/Vajda János

Tájékoztattak arról is, hogy a világnapon debütál az egyesület és Pénzes Boróka, egy érintett édesanya által két éve elindított, a koraszülött kisbabák szüleit kilenc témában tájékoztató PICi filmek projekt utolsó kisfilmje is.

A projekt célja, hogy a szülők intézménytől függetlenül megismerkedjenek a lehetőségeikkel, amelyek a gyermekük táplálását, fejlesztését, a gyermekükkel szorosabb kapcsolat kiépítését, érzelmeik és nehéz helyzetük feldolgozását segítik – tették hozzá.

Koraszülött ikerpár

Fotó: MTI/Mónus Márton

A minden koraszülőt érintő és a koraszülöttek ellátása, fejlődése szempontjából fontos témákat feldolgozó filmek a www.picifilmek.com, az egyesület közösségi oldalán és egyes kórházak osztályain is elérhetőek. A projekt várhatóan folytatódik, további témákkal bővül, és a filmek feliratozásával angol nyelven is hozzáférhető lesz – olvasható a közleményben.

Fotó: MTI

Idén a koraszülötteket támogatja a közmédia a Jónak lenni jó! kampánnyal. A Jónak lenni jó! az összegyűjtött pénzt egy olyan szervezetnek – a Peter Cerny Alapítványnak – ajánlja fel, amely 30 éve foglalkozik ezzel.

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója, a kampány projektvezetője a közmédiában beszélt róla, milyen sokakat érint már Magyarországon a koraszülöttmentés ügye, hiszen egyre több koraszülött van, ezért jó helyre megy majd az a pénz, amit a kampányban összegyűjtenek.

Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője a műsorban elmondta, amikor elkezdték a munkát még 18-20 ezrelék volt a halálozási arány, most pedig 3,5 ezrelék.

Ez a koraszülöttosztályok, illetve a szállítószolgálatok közös érdeme – fűzte hozzá.

A támogatást a géppark megújítására és a kollégáik, illetve az utánpótlás képzésére fordítják – mondta.

A kampány adományvonala már él: a 13600-as számon a 04-es mellék megadásával vagy a 13600-as számra a 04-es kóddal küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni a koraszülöttek mentését és szállítását 1989 óta végző Peter Cerny Alapítványt.