Hogyan zajlanak az iskolai, óvodai beiratkozások a koronavírus-járvány idején?

Ne feledkezzünk meg a beiratkozásokról! A legfontosabb dátumok és tudnivalók egy helyen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2020. április 01. Családháló

Fotó: FOTÓ: Pixabay

Miközben hazánk készül a koronavírus-járvány kitörésére, az élet nem áll meg: az iskolai és óvodai beiratkozások időpontját időközben nyilvánosságra hozták. A fertőzésveszély miatt elmaradnak ugyan a bemutatkozó beszélgetések, de online vagy telefonon minden szülőnek jelentkeznie kell a választott intézménynél. Mutatjuk a legfontosabb dátumokat és tudnivalókat.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a napokban beszélt arról a közmédiában, hogy a szülők e-mailben, telefonon, illetve a KRÉTA-rendszeren keresztül tudják majd jelezni gyermekeik beiratkozási szándékát. Az is elhangzott, hogy a nem körzetes óvodákban a beiratkozási időszak április 2-20. között lesz, majd 21-én a körzetes intézmények hivatalból, automatikusan felveszik az addig máshova nem jelentkezőket.

Az általános iskolák esetében nagyon hasonló a metódus, azzal a különbséggel, hogy a jelentkezés április 6-24. között zajlik majd a nem körzetes, április 28-áig – hivatalból – a körzetes iskolákba való beíratás. Azt is megtudhattuk, hogy ehhez az Oktatási Hivatal minden körzetes intézmény fenntartójának már a hó elején átadta a hozzá tartozó gyermekek adatait.

Mit kell tehát tennünk nekünk, szülőknek?

Óvodai beiratkozás

Az óvodai körzetünket az alábbi honlapon tudjuk ellenőrizni. Az Oktatási Hivatal hivatalos webhelyén számtalan információt találhatunk a jelentkezéssel kapcsolatban. Ezek lényege, hogy ha nem a kötelező felvételt biztosító óvodába szeretnénk gyermekünket beíratni, akkor ezt – a körzetes óvoda nevének és címének megjelölésével – elektronikus úton, telefonon vagy – különösen indokolt esetben – személyesen jelezzük a választott óvoda vezetőjének 2020. április 17-ig.

A körzettel nem rendelkező óvoda a hozzá jelentkezőknek a beiratkozást 2020. április 2. és április 20. között tartja meg. Az intézmény a gyermek felvételéről és a beiratkozás mikéntjéről legkésőbb 2020. április 20-ig dönt, és erről írásban értesíti a szülőt, illetve az érintett kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjét.

Fontos tudni, hogy a kötelező felvételt biztosító óvoda 2020. április 21-ig hivatalból felveszi a körzetébe tartozó azon gyermeket, akivel kapcsolatosan nem érkezett jelzés arról, hogy más óvoda felvette. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a körzetes óvodát szemeltük ki gyermekünk számára, akkor a beiratkozással kapcsolatosan nincsen teendőnk, hiszen a hivatalos papírokat is majd csak az első óvodai napon kell leadni. Az Oktatási Hivatal ennek ellenére javasolja a szülőknek, hogy telefonon vagy e-mailben mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot az intézménnyel.

A kötelező felvételt biztosító óvoda a körzetébe nem tartozó gyermekek felvételére vonatkozóan 2020. április 30-ig dönt, és erről írásban értesíti a gyermeket nevelő szülőt és az érintett kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjét.

Az óvodák és fenntartóik elérhetőségeit megtaláljuk az Oktatási Hivatal honlapjának alábbi www.oktatas.hu/Köznevelés/Köznevelési közérdekű adatok/Köznevelési intézménykereső menüpontjában.

Általános iskolai beiratkozás

Itt is az a cél, hogy a beiratkozás minél hamarabb és minél kevesebb személyes kontaktussal történjen. Ezért az Oktatási Hivatal 2020. március 1-jéig értesítette a kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartóit, és elérhetővé tette számukra a tankötelezettségüket 2020. szeptember 1-jével megkezdeni köteles gyermekek adatait.

A körzetes iskolák listáját megtaláljuk az alábbi keresőben: https://kir.hu/korzet

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint, ha a szülőknek nincs ettől eltérő szándéka, a kötelező felvételt biztosító körzetes iskola a gyermeket hivatalból felveszi.

Az iskolával való kapcsolatfelvételre a telefonos, elektronikus megkeresést javasolják, az adategyeztetés az elektronikus KRÉTA-rendszeren keresztül történik 2020. május 21-ig. A KRÉTA-rendszer működéséről az iskolák honlapjai adnak tájékoztatást. Ha az elektronikus adategyeztetésre semmiképp sem nyílik lehetőség, a rendkívüli helyzetben a 2020/2021-es tanév kezdetekor a megfelelő dokumentumok bemutatására személyesen is sor kerülhet a körzetes iskolában.

Annak, aki körzettel nem rendelkező általános iskolát nézett ki gyermeke számára, fontos tudnia, hogy az oda jelentkezők részére a beiratkozás 2020. április 6. és április 24. között zajlik. Ezek az intézmények a gyermek felvételéről legkésőbb 2020. április 27-ig döntenek, és erről írásban értesítik a szülőt és az érintett gyermek kötelező felvételét biztosító általános iskola vezetőjét.

Ha kötelező felvételt biztosító, körzettel rendelkező általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi kérelmeket is teljesíteni tud, a jelentkezők szülei április 28. és május 15. között az intézmény elektronikus KRÉTA-felületén adhatják le erről szóló kérelmeiket. A kötelező felvételt biztosító általános iskola a körzetébe nem tartozó gyermekek felvételére vonatkozóan 2020. május 21-ig dönt, és írásban értesíti az érintetteket.