Hollik-Nacsa: 18 év alattiak ne vehessenek energiaitalt!

Magyarországon évi 100 esetben kell 18 év alatti gyermekhez energiaital túlzott fogyasztása miatt orvosi segítséget hívni.

2023. október 04. Családháló

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője. A politikusok közös keddi videónyilatkozatukban jelentették be a döntést, amire már reagált is a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) közleményében. Miközben régóta ismert, az energiaitalok fogyasztása megnöveli a különböző kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyét, rendszeres fogyasztásuk függőséghez vezet, ráadásul hosszú távon a pszichés állapotunkra is hatással lehetnek ezek a szerek, addig a szövetség csak a kólára mutogat, mint szintén veszélyes „drogra”.

“Mind a ketten háromgyermekes édesapák vagyunk, így a gyermekvédelem nálunk a politikai feladaton túl szülői kötelességet is jelent” – fogalmazott Hollik István (KDNP) a Facebookon közzétett videóban, amelyben bejelentették, hogy gyermekvédelmi javaslatot tettek a frakciószövetségüknek.

A képviselő hozzátette: jól látják a gyermekekre leselkedő veszélyeket, amelyek egyike az energiaitalok akár mindennapos fogyasztása. Ezt alátámasztandó megemlítette, hogy az elmúlt négy esztendőben a mentőszolgálat évente átlagosan száz esetben látott el 18 év alatti gyereket energiaital fogyasztása miatt. „Ez teljesen világossá teszi, hogy a termékek fogyasztása ebben a korosztályban egészségügyi kockázatot jelent” – mondta.

Frakciótársa, Nacsa Lőrinc arra emlékeztetett: egy éve Hatvanban szívleállás miatt halt meg az iskolában egy 14 éves fiú, aki az eset előtt is energiaitalokat ivott. A tanárok pedig arról számolnak be: gyakori, hogy „a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán”, mert akkor múlik el az iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitalok hatása. „Egyértelmű tehát, hogy ebben az ügyben lépnünk kell” – jelentette ki Nacsa Lőrinc, az alkoholtermékekhez hasonló besorolás mellett érvelve.

Az ügyben máris közleményt adott ki a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ), amelyet a Pénzcentrum idéz:

„Ismételten és ismételten halljuk a régi dallamot az ép aktuális megmondóemberektől, hogy az energiaitalokat el kellene távolítani a fiatalok elérhetőségi köréből. De sajnos egy nagyon fontos részlet ismét és ismételten a háttérben marad: a kóla”. Később ugyan kitérnek rá, hogy az energiaital valóban nem való gyerekeknek, de ahhelyett, hogy beismernék, hogy az általuk forgalmazott termékek valóban veszélyt jelentenek, inkább más piacon szereplő árura mutogatnak.

Pedig a szabályozásra és a figyelemfelhívásra nem véletlenül van szükség: Nem is olyan régen került egy megdöbbentő hírek a címlapokra, ezúttal nem Magyarországról. Augusztusban egy Észak-Londonban élő családhoz riasztották a mentőket, miután egy nyolcéves kisfiúnak rohamai lettek a magas koffeintartalmú energiaitaltól. 

Az esetről később az édesapa számolt be a The Sun című lapnak, ahol elmondta, hogy fia majdnem meghalt, amikor egy doboz energiaitalt megivott. A nyolcéves kisfiú nagyon rosszul érezte magát a magas koffeintartalmú italtól. Rohamot kapott, és nem tudta irányítani a légzését. 

 

„Energia abúzus” – fiatalok az energiaitalok bűvöletében

„Nem kapott levegőt. Tépte az arcát és a haját fájdalmában. A feleségem hideg törölközőt tett a homlokára, hogy megnyugodjon” – idézte fel a szörnyű eseményt az édesapa.

Szerencsére a később kiérkező mentőknek sikerült stabilizálni a kisfiú állapotát, de legalább 90 percen át küzdöttek érte, miután kritikusan magas vérnyomást állapítottak meg nála. Az általa elfogyasztott ital azért is volt különösen veszélyes, mert az átlagosnál legalább kétszer több koffeint tartalmazott. Az eset megdöbbentő utózöngéje, hogy

a szülők később elmondták: nem tudtak róla, hogy az energiaital fogyasztását nem javasolják gyerekeknek, noha a brit szupermarketekben többségében csak 16 éves kor felett lehet energiaitalt vásárolni. 

Forrás: MTI/ Pénzcentrum

Kiemelt képünk forrása: Pixabay