Így ismerhető fel a csalánkiütés gyerekeknél

A kicsik bőrét irritálhatja a mosószer, tusfürdő, öblítő, de kiütések, viszkető foltok jelentkezhetnek bizonyos ételek miatt is.

2023. május 18. Családháló

A csalánkiütés kivizsgálását nehezíti, hogy a tünetek gyakran elmúlnak, mire a kis beteg orvoshoz kerül. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy milyen tünetek utalnak csalánkiütésre és hogyan készüljünk a kivizsgálásra.

Akut vagy krónikus csalánkiütés?

Akut csalánkiütés hátterében, gyermekkorban leggyakrabban valamilyen fertőzés (legtöbbször vírus) áll, gyakran jelentkezik légúti hurut kapcsán is, de kiválthatja allergia is (például gyógyszer vagy étel). A krónikus csalánkiütést is okozhatja fertőzés, de előhozhatja a hideg, meleg vagy nyomásérzékenység, napfény, sőt intenzív edzés vagy érzelmi hatás (például stressz, szorongás) is.

Így lehet beazonosítani

A különböző bőrtünetek nagyon gyakoriak csecsemő- és kisgyermekkorban. A kicsik érzékeny bőrét irritálhatja a mosószer, tusfürdő, öblítő, de kiütések, viszkető foltok jelentkezhetnek bizonyos ételek fogyasztása miatt is. A bőrtünetek hasonlóak lehetnek, szülőként nehéz megállapítani, hogy például ekcéma, melegkiütés, valamilyen kiütéssel járó bőrbetegség vagy csalánkiütés jeleit látjuk-e a gyermeken. 

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy a csalánkiütést onnan ismerhetjük fel, hogy jellegzetes duzzanattal járó, csoportokban elhelyezkedő, vagy nagyobb kiterjedésű kiütéseket okoz, melyek testszerte jelentkezhetnek. Súlyosabb esetben arc-, szemhéj-, ajak-, súlyos esetekben nyelvduzzanat, nehézlégzés is társulhat hozzá. A csalánkiütés lehet akut, mely hirtelen jelentkezik, akár órákon belül eltűnhet, de 4-6 héten belül elmúlik. A krónikus csalánkiütés 6 hétnél tovább tart, ez idő alatt a csalángöbök eltűnhetnek, majd más testrészen felbukkanhatnak.

A csalánkiütés kivizsgálása

Ahhoz, hogy a kezelőorvos meg tudja állapítani, milyen további vizsgálatok elvégzésére lesz szükség a diagnózishoz, nagyon alaposan kikérdezi a szülőket a gyermek tüneteiről. A kórelőzmények és a csalánkiütéssel összefüggésbe hozható egyéb panaszok megismeréséhez az alábbi kérdéseket lényeges, hogy meg tudjuk válaszolni az orvosi konzultáció során:

– Mikor jelentkeztek először a tünetek?

– Köthető-e valamihez a megjelenésük? (pl. új étel bevezetése, testedzés, betegség, gyógyszer szedés, fürdés meleg vízben, stressz)

– Melyik testrészen jelent meg csalánkiütés és mennyi ideig?

– Jelentkezett-e egyéb tünet is a csalánkiütés mellett? (pl. szem-, vagy ajakduzzanat, orrfolyás, nehézlégzés)

Érdemes a kivizsgálás előtti hetekben ezeket megfigyelni és egy tüneti naplóban részletesen feljegyezni. Sokszor a számunkra lényegtelen információ ad értékes útmutatást a kezelőorvos számára a további kivizsgáláshoz. Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy a csalánkiütés kivizsgálása és sok esetben hosszadalmas kezelése a szakemberek számára is kihívást jelent. A sikeres kezelés ellenére sem ritka, hogy a tünetek egy éven belül újra jelentkeznek, azonban a diagnózist követő ötödik év végére a gyerekek többsége tünetmentes lesz.

Forrás: Gyermekgyógyászati Központ

Kiemelt képünk forrása: Pixabay