Január végéig még igényelhetik a nagycsaládosok ezt a kedvezményt

Sokan nem veszik igénybe, pedig jogosultak rá.

2024. január 23. Családháló

Most kell megújítani a kedvezményt biztosító nyilatkozatokat a közlekedési igazgatási hatóságnál azoknak a nagycsaládosoknak, akik arra jogosultak, hogy D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsijukkal D1 díjkategóriájú e-matrica megváltásával használhatják a díjköteles úthálózatot.

Sokan nem is tudnak róla, pedig érdemes igénybe venni a kedvezményt: előzetes bejelentést követően ugyanis a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak részleges díjmentességre jogosultak, vagyis D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsijukkal (ez a kategória vonatkozik a 7-nél több személy szállítására alkalmas járműre, lakókocsira és tehergépkocsira 3,5 t-ig) D1 díjkategóriájú e-matrica megváltásával használhatják a díjköteles úthálózatot.

A kedvezményes jogosultság igénybevételéhez egy kérelem benyújtása szükséges bármely közlekedési igazgatási hatóságnál (járási hivatal, kormányablak). Akik ezt eddig is igénybe vették, azonak pedig (nagycsaládosok esetében) minden évben meg kell újítani a jogosultságra vonatkozó nyilatkozatot. Ennek lejárati határideje közeleg most, ugyanis január 31-ig érvényesek az előző évi bejelentések. A mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők esetében nincs szükség a bejelentés megújítására.

Mit érdemes tudni a kedvezményről?

Akik még eddig nem vették igénybe, azoknak fontos információ lehet, hogy mi a jogosultság feltétele:

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) tájékoztatása szerint az a nagycsaládos veheti igénybe a kedvezményt, aki D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója és legalább 3 gyermek után családi pótlékban részesül. A részleges díjmentesség kizárólag azon gépjárműre vonatkozik, amelyet az üzembentartó bejelentése alapján a közlekedési igazgatási hatóság nyilvántartásba vett, és kizárólag arra az időszakra, ameddig az a nyilvántartásban részleges mentességre jogosultként szerepel.

A hivatalos tájékoztatás szerint nagycsaládosok esetében a nyilvántartásba vételt követő év január 31. napjáig él a kedvezmény igénybevételére vonatkozó jogosultság, az e-matricák a díjrendeletben meghatározott érvényességi idővel (heti /10 napos/, havi, éves) használhatók fel. Vagyis a kedvezményes e-matrica vásárláshoz szükséges bejelentést évente meg kell újítani.

A kedvezményt egy üzemben tartó egy időben csak egyetlen forgalmi rendszámra érvényesítheti, és a jogosult személyek a közlekedési igazgatási hatóságnál tett bejelentés alapján, a nyilvántartásba vételt követően vehetik igénybe a díjkedvezményt a matricavásárláskor.

részleges díjmentesség bejelentésének módjával kapcsolatos bővebb információk itt olvashatóak!

Mi történik, ha lejárt nyilatkozattal vagy anélkül veszi valaki igénybe a kedvezményt?

Amennyiben a kedvezményt igénybe venni szándékozó autós nem tesz eleget előzetes bejelentési kötelezettségének, de a D2 kategóriába sorolt járművére D1 kategóriában megvásárolt e-matricával közlekedik a díjköteles úthálózaton, majd később kezdeményezi a kedvezményre jogosultkénti nyilvántartásba vételét, úgy a nyilvántartásba vételt megelőző díjköteles úthálózaton való közlekedése a kedvezményes D1 díjkategóriában jogosulatlan úthasználatnak minősül, és pótdíjfizetési felszólítást vonhat maga után.

Mentesül a pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól a jogosult, ha bejelentési kötelezettségének legkésőbb a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 90 napon belül eleget tesz, és erről hitelt érdemlően tájékoztatja a Társaságot, valamint ugyanezen határidőn belül megfizeti a jogszabályban rögzített ügyintézési díjat (1470 Ft) – áll a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) által kiadott tájékoztatóban.

Forrás: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.)

Kiemelt kép forrása: MTI/Mónus Márton